USA: fyra delstater till legaliserar marijuana

[UPPDAT] WASHINGTON DC/WILMINGTON Delstaterna New Jersey, Arizona, Montana och South Dakota röstade i tisdags för att legalisera cannabis för nöjesbruk. Och Oregon blir första delstat att avkriminalisera mindre innehav av viss narkotika som heroin och kokain. /Joe Biden har nu utropats som segrare.


I skuggan av presidentvalet mellan Donald Trump och Joe Biden – där det länge var jämt, rösträkningen drog ut på tiden, så utropade sig Biden som segrare först i lördags  – så hölls flera andra val i tisdags 3 november i USA. Bland annat 121 folkomröstningsinitiativ i olika delstater.

New Jersey, Arizona och Montana och South Dakota ansluter sig nu till de tidigare elva delstater och huvudstaden Washington DC som tillåter marijuana för rekreationellt bruk. Dessutom röstade South Dakota även för att tillåta medicinskt bruk av drogen, (även i Mississippi röstade en majoritet för att etablera ett program med medicinsk marijuana).

– För den som värnar globalt samarbete och FN:s narkotikakonventioner är detta inget som underlättar minskad cannabiskonsumtion. Däremot gynnar det cannabisindustrins fortsatta tillväxt, säger Peter Moilanen, chef för Narkotikapolitiskt Center, till Drugnews.

Det innebär att en av tre amerikaner nu bor i delstater (med sammanlagt drygt 100 miljoner invånare) där nöjesbruk av cannabis är tillåtet. Fast på federal nivå är drogen dock fortfarande kontrollerad och förbjuden.
– Oavsett vem som kontrollerar Vita huset, Representanthuset och Senaten, så borde vi kräva federal marijuana-reform under 2021, säger Steve Hawkins, legaliseringsgruppen Marijuana Policy Project, till Politico.

I delstaten Oregon i västra USA så antogs med 59-41 procent i folkomröstningsinitiativ 110, att erbjuda hjälp istället för straff för mindre innehav av tyngre droger. Förslaget stöds av bland andra Drug Policy Alliance, men även av lokala psykolog-, sköterske- och läkarföreningar. Likheter med Portugals avkriminalisering nämns.

Oregon har tidigare legaliserat cannabis. Nu ska även innehav av små mängder tyngre droger avkriminaliseras, (högst 1 gram heroin eller MDMA, 2 gram kokain eller metamfetamin, 12 gram psilocybin, 40 doser LSD, metadon eller smärtmedicinen oxikodon), enligt Associated Press.
Straffrättsliga påföljder för innehav ersätts med böter på högst 100 dollar, men missbrukare kan slippa dessa efter utvärdering. Bilkörning med dessa droger i kroppen förblir dock brottsligt.

Oregon ska istället erbjuda narkotikaberoende personer vård,  vilket ska finansieras genom skatteintäkter av legal cannabisförsäljning, hittills över 100 miljoner dollar per år till delstaten. Oregon ska även framöver tillåta medicinsk användning av psykogena psylocibinsvampar. Även i huvudstaden Washington DC ska svampar avkriminaliseras (initiativ 81).

Annonser