Större svart marknad när cannabis blir legalt

SALEM Den svarta cannabismarknaden är större än någonsin i amerikanska delstaten Oregon och polisen gör jättebeslag. Att legalisera drogen har inte hjälp. Cannabisförespråkarna menar att felet beror på det federala förbudet.  

I slutet av november 2021 gjorde polisen ett tillslag mot fem stora lagerbyggnader i White City utanför Medford, huvudstad i Jackson län, i Oregon, USA. Förutom att de påträffade ett stort antal gästarbetare, som bodde där under miserabla förhållanden, hittade polisen nära 227 ton illegal marijuana, rapporterade CTV News.

Värdet på beslaget beräknas till 500 miljoner dollar (cirka 4,8 miljarder kronor). Detta i en delstat med bara drygt fyra miljoner invånare. (Som en jämförelse beslagtog svensk tullen ifjol ungefär 3,2 ton cannabis).

Razzian skedde samtidigt som den legala cannabismarknaden i Oregon blomstrar. Medicinsk cannabis tilläts år 2000 och nöjesbruk legaliserades 2015. Det krävs en licens för att få odla, bearbeta och sälja drogen. Under 2020 omsatte den legala cannabisindustrin i delstaten 26 miljarder dollar (248,5 miljarder kronor), en summa som beräknas stiga till 46 miljarder dollar 2025.

USA: s nya centrum för cannabis

Över hälften av USA:s delstater tillåter medicinsk marijuana, ett 20-tal har legaliserat även för nöjesbruk.

Ett av de viktigaste argumenten för legalisering var att få bort den svarta marknaden. Jättebeslaget i november i Oregon är ett av många tecken på att det inte alls har fungerat så.

I ett reportage i nättidningen Politico besöker reportern Natalie Fertig en luttrad krigsveteran och före detta brandman, som flyttat ut på landet för att få leva i lugn och ro. Istället har hans gård omringats av illegala cannabisodlingar. Skottlossning hörs på nätterna och han har själv blivit beskjuten. Under de två senaste åren har det flyttat in så många illegala cannabisodlare att den folkfattiga delstaten utmanar Kaliforniens ökända Emerald Triangle som USA:s centrum för illegal marijuanaodling. En sheriff som intervjuas i artikeln tror att de illegala odlarna är dubbelt så många som de legala.

Folk från hela USA och från 20 olika länder har köpt mark och egendom i länen Jackson och Josephine. Karteller flyttar in och betalar en miljon dollar i kontanter för en fastighet.
Och genast sätts de typiska växthusen av plast, hoop houses, upp. Invånarna i trakten har vant sig vid att höra bulgariska, kinesiska, ryska och till och med hebreiska, talas i den lokala livsmedelsbutiken. Tidigare, före legaliseringen, doldes de här odlingarna uppe bland bergen. Nu finns de helt öppet, enligt en laglig odlare som intervjuas i artikeln.

Oregon. Huvudstad Salem, största stad Portland. /Google map

Ett annat problem för polisen är odling av hampa, en cannabisväxt med låg THC-halt, som är laglig — om man har licens. Hampa är emellertid svår att skilja från vanlig cannabis. Det finns över 1 000 sådana licensierade odlare i Oregon. Vid en omfattande kontroll visade det sig att mer än hälften av dem producerade vanlig marijuana, alltså illegalt. Utöver det finns det lika många hampaodlare som inte har licens.

Ytterligare en konsekvens av de illegala odlarna är miljöförstöringen. Åar och brunnar torkas ut på grund av de vattenslukande odlingarna. Plast från växthusen, växtgifter, gödningsämnen och annat avfall dumpas i naturen.

”Det som händer i skogarna i södra Oregon är en av de mest förvirrande paradoxerna i den legaliserade marijuanarörelsen”, skriver Politicos reporter.

Hon fortsätter:
”Delstater med några av de största lagliga marknaderna hanterar också skenande olaglig produktion – och problemet förvärras. I Oklahoma, där licenser för att odla medicinsk marijuana är bland de enklaste att få i landet, har polisen genomfört mer än fem dussin räder mot olagliga odlingar sedan april ifjol. I Kalifornien fortsätter de flesta att köpa cannabis från olicensierade källor – istället för hos lagliga cannabisföretagare som kämpar med delstatens höga skatter och avgifter”.
Natalie Fertig tillägger:
”Det var inte meningen att det skulle vara så här.”

Beau Whitney, en ekonom som intervjuas i artikeln, säger att i Oregon, som kanske har USA:s billigaste marijuana, uppskattar att 80-85 procent av efterfrågan på drogen tillgodoses av legala marknaden. Det mesta av den olagliga mängden exporteras till delstater som ännu inte legaliserat, eller där priset är högt på legal cannabis.

Whitneys slutsats är att priset är avgörande. Om skatterna på cannabis sänks tillräckligt mycket kommer konsumenterna att enbart handla legalt. Så argumenterar även cannabisindustrin: Sänk skatten på cannabis.

Förespråkarna menar också att problemet inte är legaliseringen i olika delstater, utan att det fortfarande är förbjudet på federal nivå.

Kevin Sabet. Foto: Drugnews

Kevin Sabet, ledare för antilegaliserings-organisationen SAM, Smart Approaches to Marijuana, menar tvärtom:

– Legalisering förvärrar problemet med olaglig odlingsverksamhet eftersom den ökar efterfrågan på produkten.

– När fler användare dyker upp i delstaten börjar fler säljare – både lagliga och olagliga – arbeta för att matcha utbudet. Delstaten (Oregon) har inte gjort mycket för att minska efterfrågan, eftersom den har få incitament att göra det, säger Sabet till Politico.

Etiketter:

Annonser