Fängelse för kokat knark i krogköket

Två krögare i Blekinge döms till långa fängelsestraff för tillverkat nära 150 kilo amfetamin i restaurangköket. De utpekas som huvudmän i en stor narkotikahärva med förgreningar i landet. Flera andra döms i härvan.

Männen dömdes i fredags av Uppsala tingsrätt för synnerligen grova narkotikabrott till nio år och tio månader respektive sju år och tio månader för tillverkning, transport och försäljning av drogerna. Åklagaren hade yrkat på mer – 15 respektive tolv års fängelse.

Det ovanliga fallet uppdagades när två släktingar ifjol stoppades i Uppsala och flera kilo amfetamin hittades i bilen. (Orsaken till att målet rättsligt hamnade där). Narkotikan kunde polisen koppla till krögarna och amfetaminfabriken i Karlskrona.

De uppges ha tjänat miljoner på narkotikaförsäljningen under den tid den pågick, rapporterar SVT Blekinge som följt fallet.

De två krögarna som suttit häktade sedan maj 2018 nekar till brott. De uppger bland annat att de tillverkat ekologiskt tvättmedel i lokalerna, en hävdar att han inte har tillräckliga kunskaper i kemi för att tillverka droger, vilket tingsrätten avfärdat.
I förhör säger en att bakom allt står en ej namngiven man som kallas ”Gubben”, som ”styr allt”.

I det stora narkotikamålet åtalades sammanlagt 13 personer för del i härvan. Förutom Blekingekrögarna, så döms två andra män för synnerligen grovt narkotikabrott. En man som i Hässelby förvarat stora mängder av drogerna från Blekinge och en annan som hanterat och förpackat amfetamin i konservburkar. De döms till fängelse i sex år och fyra månader, respektive sex år.

Två personer i härvan frikänns helt. Sex personer döms för till fängelse mellan sex år och 1 år och åtta månader. En kvinna som döms för ringa brott till dagsböter.

Troligen kommer flera av domarna att överklagas.

Annonser