KÖPENHAMN I hela Danmark ska utsatta medborgare framöver få bära narkotika på sig utan risk för att den beslagtas och slipper påföljande böter och straff. Det planerar regeringen i en så kallad värdighetsreform.

KÖPENHAMN I hela Danmark ska utsatta medborgare framöver få bära narkotika på sig utan risk för att den beslagtas och slipper påföljande böter och straff. Det planerar regeringen i en så kallad värdighetsreform.
OSLO Den norska regeringen har nu presenterat den andra delen av i reformering av beroendepolitiken. Polisen kommer bland annat att få utökade möjligheter att testa för narkotika, samtidigt som personer med beroende normalt inte ska straffas för mindre narkotikainnehav.
Europa är i en brytningstid i narkotikapolitiken. Det går att välja en väg med prevention och smarta påföljder, i stället för legalisering. Det menar NPC:s Peter Moilanen med anledning av en ny rapport.
STANFORD Under några år runt 2020 förändrades narkotikapolitiken drastiskt i västra USA i en våg av liberaliseringar, men bara några år senare har utvecklingen vänt och narkotikalagstiftningen skärps åter igen.
I torsdagens SVT ”30 minuter” mötte journalistisk logik, en politisk sådan, och en fråga tycktes bli obesvarad samtidigt som politikern var ivrig att berätta om allt annat som denna regering gör. Men vad skulle socialminister Jakob Forssmed ha svarat? /Peter Moilanen, chef för Narkotikapolitisk center, har svaret.
Portugals narkotikapolitik har lyfts fram som ett föredöme, men en ny rapport från NPC visar att något har hänt. ”Dödligheten fortsätter uppåt och den är idag betydligt högre än vad den var innan avkriminaliseringen”, säger rapportförfattaren Pierre Andersson till Drugnews.
SALEM Oregon, som avkriminaliserade narkotikaanvändning 2020, kommer troligen att återkriminalisera användning av viss narkotika. Detta efter att en ny lag fått massivt stöd i delstatskongressen. Nu saknas bara guvernörens underskrift.
Svensk narkotikapolitik är bestraffande och når inte sina mål. Kriminaliseringen av eget bruk har varit dyr, ineffektiv och skadlig och motverkat sina syften. Vi bör istället fokusera på vård och skademinimering och avkriminalisera bruk och mindre innehav, skriver tre kriminologer på DN Debatt.