Högkommissarie kräver ökad hänsyn i narkotikapolitiken

GENÈVE FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Volker Türk kräver i en rapport ökad hänsyn till mänskliga rättigheter i narkotikapolitiken. ”Att behandla människor som använder droger som kriminella är inte lösningen”, säger han.


Rapporten uppmanar världen länder att utveckla en effektiv narkotikapolitik, bland annat genom att överväga avkriminalisering av narkotikainnehav för personligt bruk. ”Om det är effektivt utformat och implementerat kan avkriminalisering vara ett kraftfullt instrument för att säkerställa att rättigheterna för människor som använder droger skyddas”, står det i rapporten.

– Lagar, politiska åtgärder och metoder som används för att ta itu med droganvändning får inte förvärra mänskligt lidande. Narkotikaproblemet är fortfarande mycket oroande, men att behandla människor som använder droger som kriminella är inte lösningen, säger FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Volker Türk i ett pressmeddelande.

I rapporten uppmärksammas också de miljömässiga effekterna av narkotikaekonomin, med avskogning, monokulturer, föroreningar av vatten och mark samt högt klimatavtryck som några av de mest framträdande miljöeffekterna.

Rapporten är mycket kritisk till den ökande användningen av dödsstraff vid fällande domar för narkotikabrott. Enligt rapporten fördubblades antalet personer som avrättades för narkotikarelaterade brott 2022 jämfört med 2021.

I rapporten finns behovet av tillgången till missbruksvård tydligt med, däremot är det väldigt lite fokus på förebyggande arbete för att förhindra att människor hamnar i missbruk. Det är ingen tvekan om att det i rapporten är ett fokus på åtgärder som avkriminalisering, och det finns till och med skrivningar som öppnar för en legal narkotikamarknad.

– Att olika FN-organ tycker olika i narkotikapolitiken är rätt vanligt. UNODC (Office on Drugs and Crime) vill knappast tala avkriminalisering medan UNAIDS (Joint United Nations Programme on HIV/AIDS) gärna gör det. INCB (International Narcotics Control Board) kom ju med en rapport i våras som i princip dömer ut legalisering, säger Peter Moilanen på Narkotikapolitiskt center till Drugnews.

Annonser