Hamnarbetare dömd till fängelse i kokainmål

Ett lokalt gäng åtalades misstänkta för att försökt smuggla kokain värt 175 miljoner kronor via Helsingborgs hamn. Nu dömer tingsrätten tre män till fängelse – en av dem har arbetat 30 år i hamnen.


De tre männen åtalades tidigare i år misstänkta för del i kokainsmuggling till Helsingborgs hamn. Sammanlagt hade tullen beslagtagit 195 kilo kokain i fartygscontainrar i Helsingborg och i Rotterdam.

Hamnarbetaren och en kompis till honom dömdes i tisdags av Helsingborgs tingsrätt till två års fängelse vardera för bland annat förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling. De döms främst för sina planer år 2020 att smuggla kokain från Sydamerika till Helsingborg. De döms bara för ett av två smuggelprojekt, då tingsrätten anser att bara det ena hade nått tillräckligt långt i planeringen.
Åklagaren hade yrkat på att hamnarbetaren skulle dömas till 7,5 års fängelse.

En tredje 43-årig man döms till åtta års fängelse för bl. a försök och stämpling till synnerligen grovt narkotikabrott. Han döms även grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

Beslagtagen kokain. Foto: Tullverkets förundersökning

I september 2022 hittade tullen 93 kilo kokain bakom en plåt i en annars tom container i Helsingborgs hamn som hade från Sydamerika. Några veckor senare hittade hamnpolis i Rotterdam cirka 102 kilo av drogen i en banancontainer på väg till Helsingborg. Narkotikan byttes ut mot en ofarlig substans och fraktades vidare till Sverige.

43-åringen misstänks ha organiserat den senare smugglingen och fått viss hjälp av hamnarbetaren för att kunna lokalisera containrarna. Men enligt tingsrätten är det inte utrett om hamnarbetaren var involverad innan kokainet bytts ut mot attrapp, det räknas annars som att brottet inte kunde ha fullbordats och han har därmed inte straffansvar, enligt ny praxis.

Mycket av bevisningen i utredningen kommer från att om brottsplanerna gjorts via konversationstjänsten Sky ECC som kunnat avkrypteras. Alla tre männen nekade under rättegången till brott.

Misstänkta personer fångade av övervakningskamera i Helsingborgs hamnområde. Foto: Tullverkets förundersökning

Tullen har upptäckt att Helsingborgs hamn senare år blivit transithamn för storskalig smuggling av kokain, bland annat från Ecuador. Internationella ligor styr om trafiken från stora mer kontrollerade hamnar på kontinenten till andra mindre bevakade hamnar. Men målet för narkotikan är främst inte Sverige, utan andra länder i Europa.
Säkerhet och bevakning har numer skärpts i hamnen i Helsingborg.

Annonser