Jakt på kokainligor i Helsingborgs hamn

[UPPDAT] Över 1,3 ton kokain har beslagtagits i eller på väg till Helsingborgs hamn sedan september ifjol. Säkerhetsbrister och alltför få kontroller i hamnen – som blivit ny strategisk inkörsport för drogen – gör att få smugglare har kunnat gripas.


Vid en presskonferens i fredags med representanter för Tullverket och åklagare bakom ett bord med stora narkotikabeslag beskrivs att ”kokain flödar fritt både in och ut ur” Helsingborgs hamn. Både svenska och utländska nätverk tros ligga bakom.

Erik Friberg, tullkrimchef avdelning syd. Foto: Mette Olsson

– Det är alldeles för lätt för ligorna att ta sig in i hamnen för att försöka vittja containrar där kokainet göms. Om inte hamnen höjer säkerheten blir det mycket svårt att stoppa den här organiserade brottsligheten, säger Erik Friberg, enhetschef vid Tullverkets kriminalavdelning syd, i ett uttalande.

Bara sedan årsskiftet har tullen beslagtagit nära 870 kilo kokain i Helsingborgs hamn – mer än under hela fjolåret i hela landet. Narkotikan kommer med lastfartyg från Sydamerika, i flera fall från Ecuador. Ett stort beslag på uppåt 240 kilo kokain togs i slutet av april, även i maj har stora beslag gjorts. Totalt 1 336 kilo kokain har stoppats av tullen där sedan i höstas, en stor del av mycket hög renhet. Värdet av narkotikan är flera miljarder kronor i brukarled.

– Ja, det är exceptionell och saknar motstycke i svensk kriminalhistoria. En mindre del är troligen avsedd för svensk marknad, men den större delen ska vidare – söderut och österut i Europa, säger Magnus Pettersson, senior på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Helsingborg är landets största hamn för kylcontainrar med t.ex. frukt och grönt från Sydamerika. Där produceras även kokain som mer börjat smugglas via den skånska hamnen, en stor del på väg till andra drogmarknader i Europa. I de stora hamnarna i Antwerpen, Rotterdam och Hamburg där länge stora beslag gjorts av kokain har kontrollen ökat, vilket tvingar internationella ligor att söka nya vägar.

• Drugnews: varför just Helsingborgs hamn?
– Därför att det har blivit enkelt för de kriminella nätverken. Dels har hamnen direktimport från Sydamerika, men också att kontrollfrekvensen har varit för låg och skalskyddet för underdimensionerat i hamnen, säger Magnus Pettersson.

I SLUTET av april beslagtogs 240 kilo kokain i Helsingborgs hamn. Foto: Tullverket

En del kokain göms i containrars vägg, golv och utrymmen för kylaggregat. Smuggelligor skickar personer som lätt tar sig in på området nattetid och i skydd av mörker och otillräcklig kameraövervakning kan hämta kokainet.

47 kilo kokain beslagtogs i december i Helsingborgs hamn från kurirer som vittjat en container. Foto: Tullverket

Åklagaren menar att kontrollen behöver öka och skalskyddet förbättras i hamnen rejält. Han tycker att varje kylcontainer från Sydamerika som lastas av i Helsingborgs hamn borde kontrolleras innan den får gå vidare.

Magnus Pettersson håller i några av förundersökningarna om de beslag som gjorts, men vill inte svara på vilka som gripits och om misstankar finns att även personal med tillträde till hamnområdet kan vara inblandad.
Två albanska kurirer greps dock i december när de hämtade 47 kilo kokain och försökte fly. De dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott till över 7,5 års fängelse vardera.

Åklagaren understryker att narkotikan ”göder gängkriminaliteten och ligger bakom många av de konflikter som lett till skjutningar de senaste åren”.

Hur ska då tullen kunna stoppa transitsmugglingen via Helsingborgs hamn?
– Ja, egentligen genom att göra fler kontroller, öka säkerheten i hamnen, jobba med teknisk utveckling och hoppas att vi får gehör från våra politiker och vårt Finansdepartement – att vi får de resurser vi behöver, säger Erik Friberg, tullkrimchef avdelning Syd, till Ekot.

Tullverket har begärt ökade anslag för 2004-2005 på en dryg miljard kronor, vilket skulle kunna innebära cirka 90 nya anställda, rapporterar TT. Även en fast scanner i Helsingborgs hamn för att förenkla kontroll av containrar finns det önskemål om, idag delar tullen i Skåne och Blekinge på bara en mobil scanner.

Kokain. Foto: Drugnews

Kokainkonsumtionen har ökat i Europa senare år. Senaste året har cirka 3,5 miljoner EU-invånare använt drogen (1,2 procent av vuxna befolkningen). Värdet av kokainmarknaden har av EU:s narkotikabyrå EMCDDA beräknats uppåt 150 miljarder kronor.

Annonser