3,3 miljoner svenskar dricker för mycket

En majoritet av befolkningen som dricker alkohol ligger över gränsen till riskbruk, ungefär 3,3 miljoner svenskar. Det visar en ny beräkning av CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning).


– Resultaten är viktiga för att synliggöra det potentiella behovet av insatser från hälso- och sjukvården, men också för att få en bild av riskbrukets omfattning i befolkningen i stort, säger Mats Ramstedt, forskningsansvarig hos CAN, i en kommentar.

Socialstyrelsens riktlinjer för riskbruk ändrades i september till nya gränser, till nu tio standardglas alkohol eller mer per vecka eller intensivkonsumtion (4 glas eller mer vid ett tillfälle) minst en gång i månaden. Det innebar en kraftig sänkning för män (från 14 till 10 glas i veckan, men samma nivå för kvinnor).

Det var ändringar som flera alkoholexperter
uppmanat till länge, då risken för bl. a förtida död till följd av skador och sjukdomar ökar vid sådant drickande under längre tid. Men även nya rön om sambandet mellan alkohol och cancer, även vid låga nivåer. Men det fanns även invändningar från några politiker till nya gränsen.

Mats Ramstedt, CAN
Foto: Eveline Johnsson

Nu har CAN i en unik första skattning (pdf-fil) beräknat hur många i den vuxna befolkningen som har ett riskbruk enligt de nya riktlinjerna, utifrån data under 2022 för personer mellan 17–84 år. Den visar att 41 procent av svenskar passerar den gränsen – när både hög genomsnittskonsumtion och intensivkonsumtion inräknas.

– Om vi bara räknar dem som dricker alkohol, så uppgår andelen till mer än hälften, alltså en majoritet, säger Mats Ramstedt.

Eller omräknat till cirka 3,3 miljoner invånare. När alkoholforskarna delar upp populationen i kön, åldrar och hemkommuner, så finner de att riskbruk är vanligare bland män, unga och de som bor i storstadsområden. 49 procent av vuxna män och 32 procent av kvinnor har ett riskbruk, enligt CAN:s sammanställning. 26 procent uppger att de inte dricker alkohol och 34 procent anses dricka utan att passera gränsen (”utan riskbruk”).

Historiskt var alkoholkonsumtionen betydligt högre förr, rent statistiskt. Sedan toppåret 2004 så har drickandet minskat 19 procent till år 2022, (trots en tillfällig ökning under pandemin).

I månatliga mätningar och intervjuer med 1500 personer om alkoholvanor, så har CAN sedan millennieskiftet följt utvecklingen. Omkring 400 000 personer har hittills deltagit i de s k Monitormätningarna.

De nya mer restriktiva riktlinjerna, tillsammans med hänsyn tagit till känd underrapportering i enkäter, innebär att skattningen av riskbruk blir högre än tidigare, understryker CAN.

• Fotnot: Ett standardglas innehåller 12 gram ren alkohol, vilket motsvarar en halv liter folköl, 33 centiliter starköl, ett litet glas vin eller fyra centiliter starksprit. Källa Socialstyrelsen.

Annonser