Bankrånare stärkte sig med Rohypnol?

1999-06-03 /12:35 (uppdaterad 23:15) (DrugNews) av SVEN LILJESSON
STOCKHOLM Många kriminella stärker sig med sömntabletten Rohypnol före planerade brott och ungdomar blandar medlet med alkohol för att nå kraftigare rus.
Nu kräver flera tunga instanser att den verksamma delen flunitrazepam regleras hårdare.
– De blir avtrubbade och känner sig oövervinnliga av drogen som fungerar som ett brottsverktyg, säger kriminalinspektör Gunnar Hermansson på rikskriminalens narkotikarotel till DrugNews.
Han har dokumenterat flera våldsdåd, mord och rån där Rohypnol används av våldsverkare. När Hermansson fick kännedom om bankrånet och avrättningen av två poliskollegor i Östergötland i fredags så misstänkte han att någon form av drog var inblandad.
– Den totala iskylan och hänsynslösheten stämde väl in på effekterna vid Rohypnol-missbruk. Men vi har inte ännu fått det bekräftat, understryker Gunnar Hermansson.

Hur den empatiska förmågan nedsätts av det s k våldspillret har överläkare Kai Knudsen på Sahlgrenska sjukhusets anestesiklinik sett när han tagit hand om bland annat påverkade rånare.
Tillsammans med Hermansson medverkade han på den nyligen avslutade narkotikamässan i Göteborg och varnade för att Rohypnol blivit det vanligaste missbrukade läkemedlet. Hälften av de det som når missbrukarmarknaden smugglas in, främst från Tjeckien, hälften förskrivs via läkare.
De båda tycker att Läkemedelsverket borde föra upp preparat innehållande flunitrazepam från klass 4 till klass 2 i narkotikaförteckningar, där exempelvis morfin placerats. Det skulle begränsa möjligheterna till lättvindig förskrivning.
I USA och Kanada är preparat innehållande flunitrazepam helt otillåtna.
I dagarna kommer Rättsmedicinalverket, Riksåklagaren och Socialstyrelsen att begära att medel där ämnet ingår avregistreras och beläggs med försäljningsförbud. Men enligt tidningen Dagens Medicin ställer sig professor Björn Beerman på Läkemedelsverket spontant avvisande till detta.

Läs mer om sambandet våld och droger, se Narkotika och samhället http://www.rns.se/kbank.html

Etiketter:

Annonser