Långt fängelsestraff för man bakom Flugsvamp 3.0

Den 41-årige man som åtalats för att ha skapat och drivit Flugsvamp 3.0, en av Sveriges största narkotikamarknader på internet, har dömts till fängelse i elva år och tio månader.

Stockholms tingsrätt har dömt mannen bakom Flugsvamp 3.0 till fängelse i elva år och tio månader. Två medåtalade döms till fängelse i sex och ett halvt år respektive fyra och ett halvt år för bland annat medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott.

– Stockholm tingsrätt dömer den huvudtilltalade för synnerligen grovt narkotikabrott, grovt penningtvättsbrott och två fall av grovt bokföringsbrott, säger Ulf Walther, rådman vid Stockholms tingsrätt och rättens ordförande i ett pressmeddelande .

Under nära tre års tid fanns en mycket välanvänd marknadsplats för narkotika på darknet. På marknadsplatsen kunde olika säljare och köpare, med minimal risk för att bli upptäckta, göra affärer i kryptovalutan bitcoin.

Det har skett ett mycket stort antal överlåtelser av narkotika på webbplatsen, bland annat av benzodiazepiner, cannabispreparat, centralstimulantia, hallucinogener, och opiater.  Omsättning i bitcoin har i vart fall motsvarat en halv miljard kronor.

Det fanns även ett chattforum som var viktigt för marknadsplatsen. De två medåtalade modererade på chattforumet och de döms båda för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott. En av dessa anses dock ha medverkat till brottet i mindre utsträckning varför dennes fängelsestraff blir kortare. Bevisningen i målet har i stor del bestått utav spårning av kryptovalutatransaktioner och information hämtat ur beslag av elektronik.

Den 41-årige mannan har förnekat att det är han som har drivit marknadsplatsen, även om han har medgett att han har publicerat ett inlägg inloggad som administratör på chattforumet. Han har uppgett att han publicerade meddelandet åt någon annan.

– Tingsrätten har dock funnit det utrett att den invändningen inte kan stämma utan håller den huvudtilltalade ansvarig som administratör och ansvarig för marknadsplatsen, även om det också kan ha funnits fler administratörer, säger Ulf Walther.

Flugsvamp 3.0 lades ner i november 2021 efter att polisen hade genomfört en rad husrannsakningar och gripanden i samband med utredningen.

Annonser