Lettland på väg skärpa alkohollagar

RIGA Det lettiska parlamentets social- och arbetsmarknadsutskott ställer sig bakom flera förslag om skärpningar av lagarna kring alkohol. Ett av förslagen är att höja åldersgränsen för att köpa alkohol till 20 år.

Alkoholpolitiken har blivit en het politisk fråga i Lettland, som har en av Europas högsta nivåer av alkoholkonsumtion på 12,8 liter ren alkohol per invånare, (män 20,9 liter, kvinnor 6,1 liter per person, enligt OECD år 2021).
Ett av förslagen för att försöka begränsa skadligt drickandet, som ser ut att få stöd, är att höja åldersgränsen för att köpa alkohol från 18 år till 20 år. Detta sedan parlamentets social- och arbetsmarknadsutskott enligt BNN röstat för förslaget.

Ett annat förslag som har stöd i utskottet är att förbjuda försäljning av alkoholhaltiga drycker på vardagar och lördagar mellan klockan 20.00 och 10.00. Däremot fick ett förslag om att förbjuda försäljning av alkohol i detaljhandeln på söndagar efter 15.00 inte stöd.

Internetförsäljning av alkohol introducerades i Lettland under Covid-19-pandemin, men hälsoministeriet ville nu se ett stopp för detta.

– Just nu köper du alkohol genom att beställa och ta emot alkohol väldigt snabbt, utan att ens behöva lämna soffan, sa hälsoministerns parlamentariska sekreterare Artjoms Uršuļskis till utskottet enligt lettiska public service LSM .

Förslaget om att förbjuda alkoholförsäljning via Internet fick dock inte stöd i utskottet. Däremot nåddes en kompromiss för en reglering som hindrar impulsköp genom att det ska ta minst 6 timmar från beställning till leverans, vilket utesluter expressleveranser.

Utskottet har ytterligare förslag att diskutera, bland annat förbud mot alkoholförsäljning på bensinstationer.

Innan de nya lagarna kan träda i kraft behöver de godkännas av hela parlamentet.

Annonser