Jessica Vikberg prisas för Narkopodden

Drogmotståndaren Jessica Vikberg får Svenska Carnegie Institutets journalistpris 2023 för sitt arbete med Narkopodden. Hon har hittills gjort 78 avsnitt där hon samtalar med och ger röst åt utsatta människor, beslutsfattare, anhöriga, men även meningsmotståndare.


Diplom, blommor och ett stipendie på 30 000 kronor delades ut i onsdags i Stockholm till Jessica som både är tjänstledig tullare, ordförande i Riksförbundet narkotikafritt samhälle och alltså även poddare.

– Så glad jag blir! Särskilt roligt är det att få ett pris som tidigare delats ut till personer som jag gillar så mycket, som Johanna Bäckström Lerneby som skrev boken Familjen, om problem med ett klansamhälle i Göteborgs förorter, och Lasse Wierup som länge bevakat maffiastrukturer och kriminella gäng, säger hon till Drugnews.

Jessica Vikberg driver sedan 2019 Narkopodden

Sedan 2019 har hon som programledare och grundare av RNS:s Narkopodden var tredje vecka lagt ut nya spännande intervjuer med personer, om olika perspektiv på beroende- och drogproblem.

Det har varit allt från samtal med politiker i Almedalen och direktsändning från Frihamnsdagarna i Göteborg till gäster som Lina 17 år, som lyckats bli fri från drogen kristall (3-CMC), anhöriga, poliser, författare och en bankchef som bestämde sig ta tag i kokainbruk bland personalen som arbetsmiljöproblem och fått respons från hela finansvärlden.

”Med en mjuk men tongivande röst bidrar hon till att lyfta frågor om droger, kriminalitet och beroende, där gästerna får prata till punkt och lyssnarna får möjlighet att bilda sig en egen uppfattning, finna råd, tröst, eller motivation att engagera sig i det lilla, men kanske livsavgörande, eller i det stora sammanhanget i drogfrågan”, står det i Carnegie Institutets motivering.

Jessica Vikberg och Ulf Elfving. Foto: Pernilla Borg

– Framöver vill jag ha med mer politiker i podden, särskilt inför EU-valet nästa år. Men gärna även meningsmotståndare, jag står för mitt #drogkurage och bra om vi kan respektera och lyssna på varandra. Kanske blir det även något på en Youtube-kanal, vi får se, det blir så mycket teknik, inte min starkaste sida.

Narkopodden har fått allt fler lyssnare. Och i varje avsnitt inleder tidigare radioprataren Ulf Elving med sin mjuka röst och musiken står hårdrockande basisten Magnus Rosén för.

• Men är du journalist egentligen – du har så många roller?
– Nja, jag har ingen formell utbildning, är mer autodidakt och jag har länge gillat skriva och ville bli journalist. Som ung så praoade jag på Kvällsposten, men blev tullare istället. Idag är jag även redaktör för tull- och kustfackets tidning På Gränsen och håller i mycket kring RNS tidning Narkotikafrågan. Och så podden såklart, svarar hon.

Vikberg medverkar också regelbundet med krönikor och debattartiklar i Drugnews, som väcker många reaktioner – bland annat på sociala medier.

Hon är duktig på att mingla, skapa nya kontakter och reser en hel del i jobbet som föreningsaktiv. Möter mammor som talar med andra mammor och stöttar varandra. Hon pushar ofta på sin omgivning och får energi tillbaka.

Vad hon ska använda prispengarna till har hon inte bestämt. Hon är 58 år, bor i Göteborg, gör många saker och tycker livet just nu är toppen.
– Kanske det blir en dyr parfym och presenter till mina barn som båda bor i London, åker dit så ofta jag kan, säger hon och skrattar.

Fotnot: Svenska Carnegie Institutet delar varje år ut pris till journalister som ”gjort särskilt förtjänstfulla insatser i fråga om dokumentärreportage eller forskningsinformation inom något av områdena drogmissbruk, kriminalitet eller andra betydande nutida samhällsproblem”.

Annonser