Muthärvan

Muthärvan på Systemet…

…rullar vidare.

mutharvan

Mer på temat Muthärvan

Miljonskadestånd för Systembolaget

Nyheter |

STOCKHOLM Systembolaget måste betala ett skadestånd nära 80 miljoner kronor till franska alkoholjätten Pernod Ricard. Detta efter att ha förlorat en tvist om avtalsbrott i efterdyningarna av den stora muthärvan.

Vinleverantör mutåtalas efter sex år

Nyheter |

STOCKHOLM Den siste misstänkte i muthärvan kring Systembolaget kan snart hamna i rätten. Detta sedan Riksenheten mot korruption på nytt åtalat förre VD:n för leverantören Vin-Trägårdh AB för bestickning.

Mutdömda fick för låga böter

Nyheter |

STOCKHOLM Mer än hälften, 53 av 89 butikschefer och vinleverantörer, som dömdes i muthärvan kring Systembolaget fick för låga dagsböter. Detta genom att de uppgav för låga inkomster, uppgifter som domstolar ofta inte kontrollerar.

Mildare domar i systembolagsmål

Nyheter |

STOCKHOLM Svea hovrätt mildrade domarna för två av de tidigare anställda vid Vin & Sprit AB som fällts för bestickning. En tredje person, där åklagaren överklagat tingsrättens friande dom, frikänns också i hovrätten.

HD friar advokat för mutbrott

Nyheter |

STOCKHOLM Högsta domstolen friar advokat Per Liljekvist och Niklas Davidsson, vice vd för leverantören Vin-Trägårdh, för mutbrott och bestickning. Liljekvist hade tagit emot en vinkyl från Davidsson efter att ha försvarat dennes far i muthärvan kring Systembolaget.

Systembolagsdomar överklagas

Nyheter |

STOCKHOLM Både åklagaren och några av de dömda väljer att överklaga delar tingsrättens domar mot anställda inom Vin & Sprit i samband med muthärvan på Systembolaget.

Mutavdelning på Vin&Sprit

Nyheter |

STOCKHOLM Vin&Sprit hade en särskild avdelning som mutade systembutikschefer och som sedan försökte sopa igen spåren. Det påstås i åtalet mot nio personer i sista delen av rättsprocessen i den stora muthärvan som inleddes i måndags.

Fler systembutikschefer mutdömda

Nyheter |

STOCKHOLM Ytterligare 22 butikschefer inom Systembolaget dömdes i onsdags till mellan 30 och 120 dagsböter för mutbrott efter att ha tagit emot mutor från vin- och spritleverantörer.

“Systembolaget riggade vininköp“

Nyheter |

STOCKHOLM Ansvariga på Systembolagets inköpsavdelning utpekas av en anonym brevskrivare för att ha gynnat vissa vinimportörer och sedan belönats med anställningar. “Anonyma rykten och beskyllningar, men inga bevis“, säger Björn Rydberg, presschef på Systembolaget, till Drugnews.

”Systembolaget riggade vininköp”

Nyheter |

STOCKHOLM Ansvariga på Systembolagets inköpsavdelning utpekas av en anonym brevskrivare för att ha gynnat vissa vinimportörer och sedan belönats med anställningar. ”Anonyma rykten och beskyllningar, men inga bevis”, säger Björn Rydberg, presschef på Systembolaget, till Drugnews.

Advokat fälld för mutbrott

Nyheter |

STOCKHOLM Svea hovrätt dömer advokat Per Liljekvist för mutbrott efter att ha tagit emot en vinkyl. Nu riskerar han att inte längre få jobba som advokat.

Systembolaget får rätt mot Vin&Sprit

Nyheter |

STOCKHOLM Svea hovrätt avslog i torsdags Vin&Sprits krav om att Systembolagets beslutade sanktioner skulle stoppas. Från 1 mars avlistar systembutikerna 17 vinartiklar från V&S som straff för att brutit mot leverantörsavtal och misstänkta mutor till butikschefer. ”Vi vill förebygga korruption”, säger Systemets presschef Björn Rydberg till Drugnews.

Systembolaget vill straffa Vin&Sprit

Nyheter |

STOCKHOLM Systembolaget avser straffa leverantören Vin&Sprit genom att ta bort 17 viner ur sortimentet som omsätter cirka 32 miljoner kronor. Detta sedan V&S-personal påstås mutat systembolagschefer. Nu blir det troligen Svea hovrätt som får avgöra fajten mellan de två statliga jättarna.

Fler dömda i muthärvan

Nyheter |

STOCKHOLM Processerna om muthärvan kring Systembolaget rullar vidare. En f d försäljningschef och två tidigare säljare på vin- och spritleverantören Philipson&Söderberg döms till dagsböter för att ha mutat systembutikschefer. Och sex butikschefer tilldelas bötesstraff av Stockholms tingsrätt.

Fler systembutikschefer omplaceras

Nyheter |

STOCKHOLM Ytterligare 17 butikschefer omplaceras och ett 40-tal anställda varnas som följd av den stora muthärvan kring Systembolaget. Dessa har inte åtalats, men figurerat i utredningen av bestickningsmisstankar kring statliga Vin&Sprit.

Nio V&S-anställda åtalade

Nyheter |

STOCKHOLM Nio anställda och tidigare anställda vid Vin & Sprit AB åtalas för att ha mutat och hjälpt till att muta anställda inom Systembolaget. Därmed har sammanlagt över 100 personer åtalats i samband med muthärvan inom Systembolaget.

Nya åtal väntar i muthärvan

Nyheter |

STOCKHOLM Inom kort kommer flera personer som arbetat för statliga Vin & Sprit åtalas misstänkta för att ha mutat butikschefer inom Systembolaget. Därmed kan antalet åtalade i muthärvan komma att överstiga 100 personer.

Böter för 15 butikschefer i muthärvan

Nyheter |

HELSINGBORG Dagsböter blir straffet för 15 av de 16 systembutikschefer som stått åtalade för mutbrott inför Helsingborgs tingsrätt. Så föll domarna efter andra omgången av massrättegångar i muthärvan kring Systembolaget.

Dags för andra Systembolagsrättegången

Nyheter |

HELSINGBORG I måndag inleddes den andra rättegången i den stora muthärvan vid Systembolaget. 16 butikschefer står inför rätta vid Helsingborgs tingsrätt, åtalade för att ha tagit emot mutor från leverantören Vin-Trägårdh.