Fyrdubblade akutfall efter Maltas nya cannabislag

VALLETTA Sedan Malta liberaliserade cannabislagstiftningen 2021 har antalet akutbesök i vården på grund av cannabis fyrdubblats.

I december 2021 liberaliserade Malta cannabislagstiftningen och det blev tillåtet med innehav av upp till 7 gram cannabis för personligt bruk och odling av upp till fyra plantor cannabis på en ”säker och diskret plats”.

När 2022, det första året med den nya lagen nu summeras i den nationella narkotikarapporten, står det klart att det skett en mycket kraftig ökning av antalet som akut behövt uppsöka vården på grund av narkotika.

Detta är särskilt tydligt för cannabis, som gav upphov till 431 akutbesök år 2022 jämför med 97 år 2021. Även när det gäller kokain syns en tydlig ökning från 273 fall år 2021 till 438 år 2022. Kokain är därmed den drog som gav upphov till flest akutbesök under 2022.

Michael Falzon, social- och barnrättsminister  skriver i förordet till rapporten att den kraftiga ökningen av antalet  ”tyder på en ökning av nya användare” som använder cannabis för första gången och inte känner till effekterna.

Rebecca Buttigieg, Labour, som är statssekreterare menar dock enligt Maltatoday att det handlar om förgiftningar av syntetisk cannabis och att det inte har något med den förändrade lagstiftningen att göra.

Annonser