Rökning ska helt fasas ut i Storbritannien

LONDON Unga födda 2009 och senare kommer aldrig få köpa cigaretter i Storbritannien. Det tuffa lagförslaget antogs av parlamentet i tisdags med stor majoritet. Målet är att på sikt helt utrota tobaksrökning i landet.


Det långtgående förslaget från den konservativa regeringen att börja fasa ut den livsfarliga tobaksrökningen år för år för kommande generationer antogs med rösterna 383 för och 67 emot. Ett 60-tal konservativa röstade emot den egna regeringen, rapporterar Sveriges Radio.

Det var i en första omgång som förslaget röstades genom och går nu vidare till nästa steg i processen i parlamentet.

Såväl premiärminister Rishi Sunak (Tory) som hans regering har drivit på förbudet för unga att någonsin få köpa cigaretter – och som är tänkt gälla för all framtid. Idag finns en 18-årsgräns i Storbritannien för att få köpa tobak, men när generationen födda 2009 och yngre når den åldern så är det stopp. Däremot kan de som är födda åren innan få handla cigaretter livet ut.

Hälsominister Victoria Atkins. Foto: UK cabinet Minister.

Hälsominister Victoria Atkins var i debatten i parlamentet tydlig med att ”rökning dödar” och:
– Det finns ingen frihet i att vara beroende, nikotin berövar människor möjligheten att välja, sa hon.

Invändningar från kritiker– flera av dem konservativa – är att rökförbud livet ut är ingrepp i valfriheten och att det blir en ”nanny-state”. Men även varningar om att det finns risk för att svarta marknaden för cigaretter kommer att öka.

Storbritannien ser alltså ut att bli först med att införa den tuffaste cigarettlagen i världen. Även om några beslut återstår i parlamentet. Inspirationen kommer från Nya Zeeland som för några år sedan beslutade om att sakta fasa ut rökningen helt, med start i sommar. Men den nya koalitionsregeringen har lyckats stoppa att den lagen genomförs.

 

Tobaksrökning orsakar årligen omkring 80 000 dödsfall i Storbritannien och kostar nationella sjukvården (NHS) omkring 17 miljarder pund, enligt ett regeringsdokument.

Annonser