Valet2010

VALET 2010

(PP och SD avstod att svara)

Drugnews tar tempen inför valet 2010.Vi har kontaktat och ställt frågor till riksdagspartierna, samt Feministiskt Initiativ, Piratpartiet och Sverigedemokraterna. PP och SD har avstått att svara.

valet2010

Mer på temat Valet2010

Nya utskottsledningar klara

Nyheter |

STOCKHOLM Kenneth Johansson (C) fortsätter att leda socialutskottet. Ny ordförande för justitieutskottet blir förre folkhälsoministerns Morgan Johansson (S). I skatteutskottet tar moderaten Henrik von Sydow över klubban.

Statsrådet Maria Larsson byter titel

Nyheter |

STOCKHOLM Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) presenterade i tisdags nya regeringen. På Socialdepartementet byter socialminister Göran Hägglund och Maria Larsson (båda KD) några ansvarsområden med varandra, titeln “folkhälsominister“ försvinner och hon kallas framöver barn- och äldreminister. “Men det är ingen nedprioritering av folkhälsofrågor“, uppger hennes pressekreterare för Drugnews.

Kaos direkt i Sveriges riksdag

Nyheter |

STOCKHOLM Det blev röstkaos direkt när Sveriges riksdag möttes efter valet. Per Westerberg (M) omvaldes som talman sedan Sverigedemokraterna stödde alliansen i en utdragen omröstning.

Lärdomar av årets val

Krönikor |

Kanske fler borde läsa sina partiprogram. Det skriver Drugnews krönikör Anne Skånér i ett bokslut om ett ganska rörigt val.

Invandrarfientligt parti vågmästare

Nyheter |

STOCKHOLM Ett främlingsfientligt parti, Sverigedemokraterna, tar plats i Sveriges riksdag och kan bli vågmästare. Borgerliga Alliansen är fortsatt störst, men får inte egen majoritet. Situationen beskrivs som “mardrömsläge“ och ett “historiskt skifte“.

Svårt att välja?

Krönikor |

Är det helheten eller detaljerna som styr våra val? Det undrar Drugnews krönikör Anne Skånér – fri skribent, med fria åsikter – på valspurtens slutsträcka.

FP vill samordna polisen

Nyheter |

Slå ihop polisen till en enda myndighet och fortsätta bekämpa den organiserade brottsligheten som driver på drogproblemen. Det säger Johan Pehrson, rättspolitisk talesman för Folkpartiet, i Drugnews valintervju.

Unga bjöds på vin på S-valmöte

Nyheter |

STOCKHOLM Förra veckan bjöds bland andra en 15-årig flicka på rosévin på ett Socialdemokratiskt öppet valmöte om ungdomssysselsättning. Flera kända politiker deltog.

M: gårdsförsäljning kan skötas ansvarsfullt

Nyheter |

Moderaterna tror att gårdsförsäljning av alkohol går att kombinera med Systembolagets monopol och att de lokala tillverkarna kan sköta det på ett ansvarsfullt sätt. Det uppger Ulf Kristersson, socialpolitisk talesman för M, i Drugnews @-intervju.

Det bipolära valet och kvalet

Krönikor |

Det hårdnar i valrörelsens spurt. Löftena haglar. Man förväntas fatta rationella beslut om vem som ska leda oss till det nya goda samhället. Men detta passerar obemärkt förbi för de mest utsatta, skriver Jimmy Blondin i en politisk satir i Drugnews.

Han vill ha ett narkotikafritt Gotland

Nyheter |

Nej till gårdsförsäljning, ja till högre alkoholskatter och en mer tillgänglig missbruksvård. Det säger Socialdemokraternas talesman Christer Engelhardt, som även arbetar för ett narkotikafritt Gotland, i Drugnews valintervju.

Mp vill stoppa läkemedelsmissbruk

Nyheter |

Tillsätt en kommission som utreder omfattning och orsaker till felaktig läkemedelsanvändning. Felaktig och onödig förskrivning är en allvarlig patientsäkerhetsrisk som leder till många skador och dödsfall, varnar Thomas Nihlén, Miljöpartiets socialpolitiska talesperson, i Drugnews valintervju.

Vallöften och hot

Krönikor |

Nu radas vallöften och hot. Röstar ni på de Rödgröna blir det kaos, men röstar ni på Alliansen fortsätter ordning och reda i finanser och skolan. Drugnews krönikör Anne Skånér suckar och minns barndomens valrörelser.

Fi efterlyser genusperspektiv i vården

Nyheter |

Nej till gårdsförsäljning, ja till högre alkoholskatter och mer genusperspektiv i missbruksvården. Det säger Gudrun Schyman från Feministiskt initiativ i Drugnews valintervju.

KD vill behålla förbudet att knarka

Nyheter |

Kristdemokraterna vill höja alkohol- och tobaksskatterna, slå vakt om Systembolaget och behålla konsumtionsförbudet för narkotika. Folkhälsominister Maria Larsson (KD) uppger i Drugnews valintervju att hon även vill utveckla samarbetet med frivilligorganisationerna.

Är du säker – inför valet?

Debatt |

Frågor om droger är sällan stora valfrågor, fast de påverkar många. Du kan själv påverka det genom ett aktivt val och kräva svar av dem du tänker rösta på, skriver Mats Gunnarsson, generalsekreterare i Sveriges Landsråd för Alkohol- och Narkotikafrågor.

Vilka super och vilka jobbar?

Krönikor |

För andra gången läser jag att finansminister Anders Borg anser att folket ska jobba och inte supa. Uttalandet luktar arrogans och okunnighetsperspektiv. Vem eller vilka menar han?, undrar Drugnews fritänkande krönikör Anne Skånér.

C: gårdsförsäljning får inte hota Systemet

Nyheter |

Centern – som lobbat hårt för gårdsförsäljning av alkohol – är inte berett att tillåta den om det skulle riskera Systembolagets ställning. Det menar partiets talesman i alkohol- och drogfrågor Kenneth Johansson i Drugnews utfrågning inför valet.

Gubbväldet anfaller Mona

Krönikor |

Större fiender än sina egna kamrater tillsammans med en okritisk press kan man inte ha inför ett val. Det tycker Anne Skånér, fri skribent med fria åsikter, som analyserar och tycker till hos Drugnews fram till valet.

Ohly prövade droger som ung

Nyheter |

Vänsterledaren Lars Ohly är först ut i Drugnews intervjuserie inför valet. Han berättar om varför partiet vill ta bort förbudet att knarka. Men även om hasch i ungdomsåren och att han som tågmästare blev mordhotad av en drogpåverkad passagerare.