Ny rapport: Europa stor exportör av ecstasy

LISSABON/HAAG I en ny gemensam rapport från Europol och EU:s narkotikabyrå betonas att EU-länderna har blivit en huvudaktör i den globala narkotikahandeln, inte bara som marknad utan också som producent.


Europa har blivit en huvudaktör i den globala narkotikaindustrin, med storproduktion av både cannabis och syntetiska droger som amfetamin, metamfetamin, MDMA och syntetiskt katinon. Denna storskaliga produktion är inte bara för Europamarknaden, utan även för övriga delar av världen.

Det framkom när Europol och EU:s narkotikabyrå EMCDDA presenterade en gemensam rapport om EU:s narkotikamarknad.

– EU är ett produktionsområde för droger och vi ser också att cannabis förblir en av de viktigaste drogerna som konsumeras och produceras i EU, sa Europols generaldirektör Catherine De Bolle på en pressträff.

Utveckling av produktionsmetoder och tillgången på nyckelkemikalier driver på en avancerad tillverkning av syntetiska droger inom EU. Syntetiska droger tillverkas i industriell skala inom EU. Enligt Catherine De Bolle är bland annat Nederländerna, Belgien och Polen viktiga produktionsområden.

– Europeiska unionen är en världsomspännande producent och exportör av ecstasy.  Vi har upptäckt mer än 430 laboratorier i Europa, några av dem med industriell produktionskapacitet, sa EMCDDA:s chef Alexis Goosdeel.

Alexis Goosdeel berättade också att när det gäller metamfetamin så kommer det nu rapporter om att de som är involverade i produktionen, ”kockarna”, är från Mexiko eller använder produktionsmetoder som är typiska för de mexikanska kartellerna.

– Vi vet från information vi får från till exempel amerikanska DEA att de mexikanska kartellerna har ett mål att kontrollera marknaden över hela världen. Det faktum att vi nu hittar några av dessa ”kockar” involverade i produktionen i Europa är oroande, sa Goosdeel.

När det gäller risken för att Europa ska drabbas av samma opioidkris som USA, där över hundratusen  människor dör varje år av överdoser av opiater, i huvudsak fentanyl, är dock Alexis Goosdeel inte särskilt orolig.

– Den analys vi har gjort på grundval av de uppgifter som samlats in av Europol och de uppgifter som vi (EMCDDA) samlat in, visar att det för tillfället inte finns någon sådan risk, sa Alexis Goosdeel.

Enligt honom finns det dock en varningssignal att vara uppmärksam på och som kan förändra situationen. Talibanregimen i Afghanistan har effektivt satt stopp för stora delar av odlingen av opium. Det kan leda till att det blir brist på heroin och att Europas heroinister söker sig till substitut.

EMCDDA:s har därför varit tydliga till EU:s medlemsländer och kommissionen att det nu är viktigt att det finns tillgång till behandling, förebyggande insatser och även sådant som tillgång till naloxon, ett läkemedel som kan häva opioidöverdoser.

– Det är inte läge att minska investeringen i behandling, förebyggande insatser och skadereducerande insatser, inklusive naloxon, sa Alexis Goosdeel.

Hela rapporten finns att läsa här: EU Drug Markets Analysis

 

Annonser