Förslag: totalförbud lustgas i russyfte

Totalförbud försäljning av lustgas i berusningssyfte, och inför 18-årsgräns för övrig försäljning. Dessutom ska snus och annan nikotin och tobak stoppas under skoltid. Det föreslår en statlig utredare i ett betänkande för att skydda unga.


Det är särskilda utredaren, justitierådet Inga-Lill Askersjö, som överlämnade sin utredning om ett brett fält kring lustgas, snus och alkoholservering till socialminister Jakob Forssmed (KD).
Särskilt lustgas har uppmärksammats alltmer, en substans som säljs i vanliga butiker och på nätet även alltmer till ungdomar och inte används för som det är tänkt (som drivgas, inom vården mm). Idag finns ingen reglering för icke-medicinskt bruk.

– Lustgas är inte till för att användas i berusningssyfte så som vi ser nu – därför föreslår vi ett totalförbud för försäljning i det syftet. Och för annan försäljning vill vi se en begränsning till två små patroner åt gången till de som är 18 år och äldre, säger utredaren på pressträffen (via Youtube) i måndags.

En kraftig ökning har skett runt land av lustgas bland barn och unga som använder den som rusmedel. Ifjol svarade 4 procent eleverna i nian på högstadiet och 10 procent av de på gymnasiets årskurs två att de har använt lustgas, enligt CAN:s skolenkäter.
Och på en del uteställen och festivaler har ballonger med gasen sålts till besökare.

Utredaren vill få bort försäljningen av lustgas från gator, torg och pubar och jämför den med narkotikalangning, och polisen har varnat för att nätförsäljning ger intäkter för kriminella ligor.

Socialministern underströk att lustgas kan ge allvarliga skador
, särskilt vid långvarigt bruk. Gasen förstör vitamin B12 i kroppen och kan leda till att nervskador, blodproppar, minnesstörning och psykiska problem som ångest, psykoser och personlighetsförändringar.
Därför har regeringen gett flera myndigheter i uppdrag att informera unga om riskerna med lustgas-missbruk i väntan på utredningens förslag om en reglering.

Socialministern ser en ökad användning av lustgas, men även tobak och nikotinprodukter ”bland unga och barn som oroande och åtgärder måste vidtas för att bryta utvecklingen”.

Utredaren Inga-Lill Askersjö som fick uppdraget av förra socialdemokratiska regeringen har även tittat på hur användningen av snus – särskilt det nikotinstarka vita snuset – har ”ökat katastrofalt” bland unga skolelever. Hon vill införa tobaks- och nikotinfri skoltid och som både gäller i och kring skolan och på exempelvis skolresor, men är mer svävande om hur skolan ska genomföra det och ifall produkter kan beslagtas.
Hon vill även införa en reglering om högsta tillåten nikotinhalt snus och andra tobaksfria nikotinprodukter. Och förpackningar ska innehålla minst 20 portioner.

Utredaren Inga-Lill Askersjö sa att hon med förslagen haft perspektivet att skydda unga.
– Det som utredningen haft som perspektiv och våra förslag främst handlar om är att vi vill förhindra och försvåra för barn och unga att använda både nikotin, alkohol och lustgas.

Men hon har även undersökt om det går att förenkla serverings- och marknadsföringsregler för alkohol och i ett tilläggsdirektiv från nya regeringen även sett över förvaringsförbudet av alkoholdrycker och tobak. Hon föreslår bland annat lättnader i nuvarande matkraven på uteställen för att få servera alkohol, att det ska räcka att dessa kan tillhandahålla en ”matig sallad”.

• Fotnot: Utredningen ”En trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas” (SOU 2024:23, pdf-fil, 460 sidor). Och tilläggsdirektivet till utredningen (pdf-fil,
4 sidor).

Annonser