Tullpersonal beväpnas vid gränsen

Uniformerad tullpersonal i trafikflödet som kontrollerar och konfronterar smugglare och grovt kriminella, beslagtar vapen och narkotika vid gränsen, har hittills bara varit beväpnade med batong och pepparsprej. Nu ändras regeln och möjlighet till bära tjänstevapen införs för att bättre kunna skydda sig.

Charlotte Svensson, generaltulldirektör. Foto: Tullverket

– Vi gör allt fler stora narkotikabeslag och möter idag oftare kriminella med stort våldskapital i vårt arbete vid gränsen. Den senaste tidens utveckling med allt grövre kriminalitet har gjort att vi måste skapa tryggare arbetsförhållanden för våra anställda som arbetar i kontrollverksamheten, säger generaltulldirektör Charlotte Svensson i en kommentar.

Sedan tidigare har tullkriminalen och civilklädda spanare vid husrannsakan varit utrustade med tjänstevapen – däremot har inte uniformerad personal som arbetar vid gränskontrollen haft den möjligheten. Nu ändras den regeln.

Behovet att öka skyddet för tullpersonal har länge påtalats. Med allt grövre kriminalitet, farliga individer som ofta är beväpnade, så har riskerna ökat för tullare som obeväpnade ska göra kontroller och förvara t.ex. beslag av vapen och stora mängder narkotika.

Inofficiellt har personal fått rådet att ”backa undan” från uppdrag som kunnat bli farliga om polis inte hinner tillkallas. Det har hänt att smugglare som vinkas in för en kontroll har stampat gasen i botten och nära kört på tulltjänstemän.

Facket tog upp frågan om beväpning redan 2013, för att öka tryggheten, men den hamnade i långbänk. I höstas gick alla 24 gruppchefer i Tullverkets region Syd ut och krävde att uniformerade personal i yttre tjänst ska få bära skjutvapen och att säkerheten förbättras kring lokaler där beslagna droger förvaras. Det ledde till att tullverkets ledning startade en utredning om beväpning och annan skyddsutrustning, även regeringen påskyndade och krävde att analysen skulle redovisas redan 15 januari.

Så i måndags redovisade Tullverket planerna för regeringen. Minst 500-600 tullare som arbetar vid gränskontrollen ska utbildas för att kunna bära tjänstevapen, men det är myndighetens kontrollavdelning som beslutar om och i vilka situationer som vapen ska bäras. Tulledningen menar att förändringen kommer att ta tid och kräva mer resurser.

– Frågan om att utöka beväpningen är långt ifrån enkel. Medarbetare ska utbildas och vapen och all kringutrustning ska köpas in. Dessutom behövs ökade budgetanslag från regeringen. Vi prioriterar att få det på plats, men det kommer att ta tid, säger Charlotte Svensson.

Johan Lindgren, Tull-Kust. Foto: Drugnews

Facket Tull-Kust är positiv till beslutet om beväpning av uniformerad personal.
– Vi välkomnar beskedet, även om det dragit ut på tiden alldeles för länge. Våra medlemmar måste känna säkerhet och trygghet i arbetet, de ska inte behöva ha ont i magen när de går till jobbet, säger förbundsordförande Johan Lindgren till Drugnews.

Kommer ni kunna arbeta mer effektivt vid gränskontrollen när ni bär vapen?
– Nja, det handlar främst om självskydd och en säkrare arbetsmiljö. Vi har ju sett hur den organiserade brottsligheten har blivit grövre och det är ju inte alltid solskensmänniskor som passerar på Öresundsbron. Effektiviteten är dock en annan fråga, till det behövs mer personal, utbildning och utrustning, det finns många luckor idag att fylla vid gränsen, svarar han.

Tullverket har idag cirka 2 500 anställda, flera arbetar med uppbörd, klarering och utredning, bara en knapp fjärdedel arbetar med kontroll vid gränsen. Förslag finns att tullen även ska börja kontrollera utgående transportflödet för att hindra stöldgods och hälerivaror förs ur landet. Tull-Kust menar att då skulle ytterligare 1 500 personer behöva anställas för att klara uppdraget.

Annonser