”HD-dom försvårar tullens kamp mot kriminella”

En friande dom i Högsta domstolen bromsar Tullverkets kamp mot organiserad brottslighet. Det skriver generaltulldirektör Charlotte Svensson på DN debatt. Det handlar om att arbetsmetoden kontrollerad leverans – när tull och polis byter ut vapen och narkotika mot attrapper och socker – underkänts av domstolen.


I våras kom en HD-dom som friade personer som dömts i lägre domstolar, de hade gripits efter att polis bytt ut ett farligt skjutvapen mot en attrapp. Nu väntar friande domar i andra rättsfall där personer åtalats för försök till brott efter att narkotika och vapen i gömmor bytts ut mot ofarliga varor.

”Kontrollerad leverans är ett av tullens vassaste verktyg mot organiserad brottslighet”, skriver tullverkets högsta chef i debattartikeln.

Avsikten är att genom att byta ut mot ofarliga varor sedan låta kuriren fortsätta in i landet för att försöka komma åt mottagare och de högre upp i brottspyramiden. Men nu finns risk att tullen måste sluta använda metoden.

”Detta får direkta konsekvenser för vårt arbete. Vi står inför två val. Antingen slutar vi genomföra kontrollerade leveranser, eller så väljer vi att låta riktig narkotika färdas vidare in i landet.”

Charlotte Svensson välkomnar att regeringen efter HD-domen meddelat att lagstiftningen nu ska snabbutredas.
”För varje dag som går med den rättspraxis som nu råder är vårt arbete mot den grova organiserade brottsligheten inte lika effektivt som det kunde och borde vara”, avslutar hon artikeln.

Annonser