420 – högtidsdag för marijuanaindustrin

DENVER Lättare få tag i en joint än en kopp kaffe. Det konstaterade Drugnews medarbetare Pelle Olsson under cannabisfesten 420 Rally 2017 i Colorado, i hjärtat av Marijuanaland.

”Utöva dina konstitutionella rättigheter – rök på. Det här är frihet. Frihet är cannabis”, dundrar högtalarrösten framför Denvers stadshus.

Och över oss alla lyser den enorma ljustavlan med reklam från olika grenar av marijuanaindustrin som sponsrat evenemanget. Bakom den värsta trängseln står marknadsstånd efter marknadsstånd och säljer pipor, tröjor, mössor, sockar eller gör bara reklam för sina respektive marijuanaprodukter. Drycker, godis, thc-koncentrat, vanlig marijuana, wax, dabs och allt vad det heter.

Själva drogen får inte säljas öppet och inte heller konsumeras utomhus, men idag är det fest och polisen håller sig utanför festivalområdet. Alla röker, delar med sig och säljer till varandra.

Klockan närmar sig tjugo över fyra den tjugonde april och publiken hjälper till med nedräkningen till det magiska klockslaget då alla ska tända sina joints, pipor och vaporizers.

”Fem, fyra, tre, två, ett!”
Femtusen personer jublar, varav en stor del är yngre än 21 som är åldersgränsen för legal marijuana. Den sött doftande röken stiger mot vårhimlen. Arrangörerna hade räknat med många, många fler, men duggregnet inbjuder inte att sitta på gräsmattan och låta timmarna gå. Det är ståplats som gäller i det här vädret.

Många röker på under årliga festen i Denver. Foto: Pelle Olsson

R & B-stjärnan R. Kelly, alias 2 Chainz, sjunger från scenen. Gratis inträde för att lyssna på en världsartist. Marijuanaföretagen betalar gärna. Det är deras högtidsdag.

– Do you have a good time, mister?” undrar några 19-åringar med marijuanakepsar och tjocka joints i händerna. De ler vänligt.

– Det är okey, lite förvirrad bara, svarar jag tränger mig vidare med kameran och anteckningsblocket.
Inte värt att bli alltför inpyrd av röken eftersom jag ska med flyget i morgon. Tänk om de har narkotikahundar när jag mellanlandar i München?

Jag är kaffesugen, och söker mig bort mot alla matvagnar som säljer färggranna drycker, pommes, burritos, pizza, godis, wraps, tacos, pitabröd med köttfärs, allt som kan stilla det starka sötsuget ”munchies” som uppkommer efter cannabiskonsumtion. Ett annat fenomen hos den som röker för mycket är ”cotton mouth”, en känsla av bomull i munnen. Här hjälper vanligt vatten som säljs överallt i gathörnen runtomkring av privatpersoner. Men kaffe finns inte någonstans.

Flera från andra delstater kommer till Denver 420. Foto: Pelle Olsson

På hemvägen till hotellet längs East Colfax Avenue passeras ett mindre festivalområde utanför snabbmatstället Cheba Hut. Deras image är marijuana-antydningar, taggiga gröna löv och drogpositiva budskap på sina reklamskyltar. Utanför står marknadsstånd som säljer Red Bull, örttéer och diverse ekologiska produkter. På Tito´s, en alldeles vanligt tacorestaurang, passar man också på och erbjuder en 420-meny.

Idag gillar alla marijuana i Denver. Här kan många tjäna lite extra pengar på att unga människor drogar sig, men mest av allt tjänar marijuanaindustrin. Enligt gårdagens USA Today spenderade amerikanska konsumenter 6,7 miljarder dollar på legal marijuana under 2016. En uppgång med 34 procent från året före. En annan siffra: 28 procent av Colorados 17-åringar har använt marijuana senaste månaden. Av den gruppen använder 9 av 10 drogen dagligen eller nästan dagligen.

I hotellobbyn står en kille i 30-årsåldern och puffar marijuana i en vaporizer. Det luktar inte, så han får hållas. Han har åkt tretton timmar med bilen från Illinois för att delta i firandet, berättar han med mycket långsam röst. Hemma hos honom är drogen fortfarande förbjuden. Att fira 420, four twenty, här i hjärtat av Marijuanaland är en önskedröm för många.

420

Photo: Torben Hansen/ Flickr

Tjugonde april klockan 16:20 inleds årliga mani-festationer för fira Cannabis-kulturen och legalisering av marijuana, med musikartister, försäljning och att konsumera drogen tillsammans. Främst bland unga i Nordamerika, men även på flera andra platser runt världen.

420 uppges ofta ha startat av några high school-elever i Kalifornien 1971 (kallade sig Waldos), som brukade samlas vid en vägg nära skolan och röka marijuana efter lektionerna.

Idag passar även marijuana-företag på att lansera nya produkter och lobba vid dessa rallyn.
Cannabis för nöjesbruk är numer tillåtet i åtta amerikanska delstater och huvudstaden DC, dessutom i Uruguay och Kanada planerar legalisera från sommaren 2018.
Källa: Wikipedia m fl
/Drugnews

Etiketter:

Annonser