Kokainspår i riksdagen – ett säkerhetsproblem

Hejdå! ni som använder narkotika i riksdagslokaler, partiers och maktens boningar, i eller utanför arbetstid. Ni är en säkerhetsrisk för alla, menar Jessica Vikberg, RNS, efter Aftonbladets avslöjande i veckan om att spår av kokain hittats på hälften av partiernas riksdagskanslier.

Tidningen gjorde i veckan ett på många vis mycket anmärkningsvärt avslöjande om att kokainrester fanns på toaletter hos fyra av de åtta partiernas riksdagskanslier. En reporter som var där och intervjuade om partiernas narkotikapolitik smög även in på deras toaletter och andra utrymmen och tog prover med specialtrasor som kan ge blå utslag för rester av drogen. Samtidigt filmade hon det hela med mobilen.
https://tv.aftonbladet.se/video/364673/haer-hittas-kokain-hos-riksdagspartierna

Utrymmena används främst bara av politikerna och deras tjänstemän, och vissa andra besökare, men som alla släppts in först efter någon form av säkerhetskontroll vid inpassering i lokalerna.

Det är fakta. Ett labb på Karolinska Institutet har dubbelcheckat resultatet på de så kallade kokainservetterna. På toaletter hos S, V, L och SD har varierande grad av kokainrester påträffats.

ABs reporter Lisa Horn undersökte riksdagspartiernas toa. Skärmdump från Aftonbladet tv.

Lika anmärkningsvärt är hur reaktionerna på granskningen sedan varierade hos partiledarna, från supertydliga beklaganden till väldigt svävande. Medan Magdalena Andersson är arg och tydlig (”det är väldigt, väldigt allvarligt”) är Nooshi Dadgostars svar mer ”anfall är bästa försvar”, då hon undrar om det inte ska göras tester på Aftonbladet toaletter och personal också. Jimmie Åkesson säger till Sveriges Radio att det skulle vara ”fullt rimligt att drogtesta hela riksdagen”.

I de flesta samhälls- och yrkesgrupper på deras arbetsplatser kan narkotika förekomma sägs det. Ja, men betänk risken som personer knutna till Sveriges högst beslutande församling sätter oss alla i om de handlar och missbrukar illegala preparat. Den som använder narkotika på arbetsplatsen kan antas ha ett riskfullt användande en bit över det ofta inledande festknarkandet. Man är i någon fas av beroende och kan tänkas göra än fler oansvariga handlingar än att ta in och missbruka narkotika i lokaler där landets folkvalda diskuterar, debatterar och beslutar om landets utveckling och säkerhet.
Oavsett i vilken fas i beroende man befinner sig riskerar man även att handla i beroendeställning till exempelvis kriminella nätverk. De som vi har stora problem med i hela landet i detta nu.

Om politiker eller andra personer i högt uppsatt ställning handlar illegala droger riskerar de hamna i beroendeställning och därmed allas vår säkerhet. Som kokainkund riskerar de att ännu mer förvärra den situation vi har i Sverige genom att undergräva demokratin och bädda för otillåten påverkan och korruption. Tar man den risken har man inget i Sveriges riksdag att göra, oavsett om man är tillfällig besökare, folkvald eller bara anställd.

Någonstans finns ditt namn, telefonnummer, kontokort noterat hos en säljare eller mellanhand som i något led kan ha samband med en av de personer svensk polis jagar allra mest just nu, t.ex. den s.k. Kurdiska Räven. Kokainet har smugglats in i landet av brottssyndikat som inte tvekar att riskera människoliv, miljö och demokrati i sina smutsiga syften att göra stora pengar.

Tullens beslag av kokain har ökat dramatiskt och fler jobbar med droger i kroppen, enligt KI:s arbetsplatstester.

Mitt råd till ledande politiker är att agera som Avanzas tidigare VD Rikard Josefson gjorde då det uppdagats att kokain florerat på bankkontoret. Med tydlighet berätta vad som gäller, att illegala varor inte ska hanteras på arbetsplatsen. Att det är lagvidrigt att göra det. Att de anställda har ansvar för andras pengar. Banken anlitade säkerhetsföretag använde sökhundar efter droger, och införde slumpvisa drogtester av de anställda. Han erbjöd även vård för dem som visade sig ha drogproblem, men om någon inte ville ta emot hjälp eller göra drogtest så blev det ”Tack och hej!”.

Bra att Aftonbladet på kvällstidningsvis avslöjade hur det ser ut med droganvändning även i politikens högsta boningar. Nu är det upp till partierna själva att agera.

Det parti som inte redan har en drogpolicy värd namnet för medarbetare och verksamhet bör införa det. De som har det behöver se till att den följs och de som saknar en ta hjälp av proffs för att inrätta en. Så som skolor, små och stora arbetsplatser redan har.

Tack och hej till dig som i riksdags-, parti- eller regeringslokaler använder narkotika, i eller utanför arbetstid. Du riskerar min och andra säkerhet, förutom din egen.

JESSICA VIKBERG

– tullare och ordförande i Riksförbundet narkotikafritt samhälle (RNS)

Annonser