Centern i Malmö vill legalisera cannabis

Malmös centerpartister vill med ett pilotprojekt i staden pröva legalisera cannabis. Bland annat för att strypa en intäktskälla för gängkriminella.

Tweet av riksdagsledamot Niels Parrup-Petersen.

Centerns kretsstämma i Malmö antog i helgen en motion från C-riksdagsledamot Niels Parrup-Petersen om att partiet ska verka för att Malmö kommun ska bli testområde för legalisering av cannabis. Genom att legalisera försäljning och bruk av drogen hoppas partiet att lokalt kunna stopp kriminella gäng.

Motionen fick stöd på stämman av såväl CUF:are och äldre företrädare för partiet i staden.

Anton Sauer, C-gruppledare Malmö. Foto: Centern

– Vår förhoppning är att man får till en förändrad narkotikapolitik, som faktiskt ser till att man hjälper de som är missbrukare och att man tar ifrån inkomsten från gängen i Malmö, säger Anton Sauer, gruppledare och kommunstyrelseledamot för Centern i staden, till SVT Skåne.

Han säger att det gäller att hitta ett sätt så att ungdomar inte brukar droger och att missbrukar får vård istället för straff och att resurser ska gå dit istället till gängen. Men medger att det kan bli svårt att få igenom idén.
Det är nog ”ett svårsmält förslag för många”, men att folk är mer öppna för det än tidigare.

Socialdemokraterna i Malmö är kritiska till förslaget och finner det orealistiskt.
Det skulle bli ”en absurd situation” att cannabis skulle tillåtas i staden, men vara olagligt i övriga kommuner.

På andra sidan Öresund har förslag om att legalisera cannabis kommit med jämna mellanrum från lokalpolitiker i Köpenhamn – där försäljning länge förekommit i fristaden Christiania, men avslagits på riksnivå.

Inget riksdagsparti vill idag legalisera cannabis, men frågan drivs av några ungdomsförbund och enskilda riksdagsledamöter. Centern på riksplanet stöder en fortsatt restriktiv narkotikapolitik, men understryker att den måste kombineras med bra beroendevård.

Annonser