Busch kritisk till Skyttedals narkotikautspel

KD-loggaNej, det går inte att företräda Kristdemokraterna och samtidigt bruka narkotika. Det säger Ebba Busch som kritiserar EU-parlamentarikern Sara Skyttedals utspel om att legalisera cannabis.


– Som förtroendevald för Kristdemokraterna kan man inte bruka narkotika, även om det sker i ett land där det är lagligt, säger KD-ledaren och energi- och näringsministern Ebba Busch som i tisdags mötte riksdagsjournalisterna.

Sara Skyttedal – som sitter både i EU-parlamentet sedan 2019 och i partistyrelsen – har svängt i narkotikafrågan och förespråkar i strid mot partilinjen numer både legalisering av cannabis (bl. a för att minska kriminella gängs intäkter) och avkriminalisering av allt bruk av narkotika.

Det gjorde hon först i en debattartikel före jul i Dagens Nyheter. Och senare i intervjuer i Dagens ETC och i SVT 30 minuter att hon själv använt cannabis ”en handfull gånger” under sin tid som EU-parlamentariker, men ”aldrig i Sverige”.  Sin ändrade hållning i narkotikafrågan förklarar hon delvis kom ur erfarenheter av sin depression för några år sedan då hon fick narkotikaklassade läkemedel utskrivet.

KD-ledaren säger nu att man ”kan ha respekt för att någon har en annan syn på narkotikapolitiken”, men inte att själv bruka cannabis, och att Skyttedal framfört sin åsikter på ett ”ovarsamt sätt”.
Busch understryker att Skyttedal inte följt partiets linje, och att hennes droguttalande tagit fokus från andra frågor, som gängvåld, vården och elsystemet. Men är mer vag om Skyttedal får möjlighet att kandidera igen för KD i nästa års EU-val.

Enligt uppgift avrådde partiet och Johan Ingerö – tills förra veckan KD:s partisekreterare – Skyttedal från att i medier och inför SVT-intervjun berätta om sitt cannabisbruk. Vilket hon inte följde.

I mars polisanmälde Skyttedal plötsligt Ingerö för sexuellt ofredande på en partifest 2014 där alkohol förekom, att han mot hennes vilja ”tog sig rätten till min kropp”, skrev hon på Facebook (utan att namnge partikollegan). Ingerö nekar till påståendet, men tvingades sluta på posten. Ingen förundersökning inleddes dock då det misstänkta brottet är preskriberat.

• SVT:s Mats Knutson skriver i en analys att ”partipiskan viner i KD”. Och vidare om KD-gate att ” Det är inte givet att Sara Skyttedal får partiets förtroende för ännu en period i Europaparlamentet, även om hon rättar in sig i ledet”.

Annonser