Visitationszoner efter dödsskott i Christiania

KÖPENHAMN En man avled och fyra andra besökare skadades vid en skjutning på langargatan Pusher Street i Christiania i lördags. Nu vill fristadens invånare stoppa narkotikahandeln där och polisen inför två visitationszoner i danska huvudstaden till följd av en gängkonflikt.

I lördags kväll sköt två maskerade män vilt i Christiania och en 30-årig man som uppges ha koppling till ett kriminellt mc-gäng dödades. Men även några turister på besök i stadsdelen skadades som sedan länge är en attraktion i den danska huvudstaden. Gärningsmännen försvann sedan på elcyklar. En ung man har gripits, men förnekar inblandning.

Efter dödsskjutningen beslutade Christianias självstyre i söndags att stänga Pusher Street – den ökända gatan på området där cannabis har sålts öppet, men olagligt, i snart 50 år. Och där såväl danska som svenska och andra besökare kunnat köpa cannabis.
Problemen har dock ökat kring platsen senare år då kriminella mc-grupper och gäng vill styra handeln.

”Christianias gemensamma möte har ikväll (söndag) den 27 augusti beslutat att Pusher Street ska stängas så att försäljningen och våldet inte bara sprids till trakterna kring Pusher Street.” Mötet menade att det är ”en historisk period som slutar nu” efter fristadens halvsekellånga haschförsäljning.

En röd banderoll har nu hängts upp vid en entré där det står att ”Christiania har stängt haschmarknaden på Pusher Street. Köp den hasch på annat ställe”.

Invånarna har efter bråk och dödsskjutningar tidigare – bland annat 2016 då två poliser och en civil person dödades där – rivit bodarna och försökt spärra av droghandeln vid Pusher Street. Men försäljningen har snart varit igång igen. Nu vill christianiterna att Köpenhamn stad tar ansvar och stänger gatan för att droglangningen inte bara ska flytta till andra gator i närheten.

Efter helgens händelser bedömer danska polisen att en våldsam konflikt dragit igång mellan de kriminella gängen Hells Angels och Loyala to Familia. Och att tillfälligt upprätta visitationszoner i stadsdelarna Christiania och Nørrebro i Köpenhamn under två veckor, från kl 18 den 12 augusti till kl. 18 den 12 september, där personer kan stoppas och visiteras utan brottsmisstanke.

– Händelsen ute på Christiania är något som vi som polis och samhälle varken kan eller får acceptera, säger chefspolisinspektör Søren Thomassen från Köpenhamnspolisen i ett pressmeddelande i måndags eftermiddag om beslutet.

Danmarks Radio har frågat justitieminister Peter Hummelgaard (S) varför myndigheterna inte bara stänger Pusher Street.
Han svarar att det inte saknas politisk vilja, men att det ”krävs en större förändring i Christiania för att kunna bryta gängens makt- och våldsmonopol där. Och att det krävs tuffare metoder mot gängens olagliga verksamhet i hela landet”, rapporterar SVT.

Annonser