”Ett berg av evidens för medicinsk cannabis”

Stefan Broselid, med en doktorsexamen i molekylärfarmakologi, är cannabisbolaget Aureums Lifes medicinska rådgivare. Drugnews har träffat honom för ett samtal om cannabis medicinska användning och om kontroverserna kring hans uppdragsgivare.

 Vi träffas på det trivsamma Tollarps Fik och butik i Skåne. Stefan Broselid bor i närheten, i ett hus på landet. Han är född 1985 och kommer från Öland. Efter gymnasiet och värnplikten började han läsa biomedicin på universitetet i Lund.

– Den mänskliga hjärnan, farmakologi, signaleringsvägar, receptorer, verkningsmekanismer, ja tvärsnittet mellan biologi och kemi. Allt sådant är jätteintressant, säger han till Drugnews medarbetare.

För att kunna göra research till sin magisteruppsats flyttade han till USA och studier i San Fransisco. På det sättet kom han in på den receptorfamilj i hjärnan som kallas, GPCR, G-proteinkopplade receptorer. Det blev också ämnet för hans doktorsavhandling när han återvände till Lund och disputerade där 2015.

• Kan du förklara på ett enkelt sätt vad din avhandling handlar om?
– Bakgrunden är GPCR. De har funnits med genom hela evolutionen, från enkla cellorganismer till människan, och finns med i nästan alla fysiologiska processer. Hälften av alla droger och läkemedel påverkar direkt eller indirekt de här receptorerna. De har alltså mycket stor betydelse för balansen i våra liv.

I avhandlingen identifierade Broselid en särskild receptor (GPR30) som är oberoende av någon ligand, (ligand= bindning, molekyler som har en specificitet för en särskild receptor) vilket ett ganska ovanligt.[i]

Den receptorn i hjärnan, CB1, som ingår i det endocannabinoida systemet och som påverkas av THC, det rusgivande ämnet i cannabis, är en sådan
G-proteinkopplad receptor.


Traumatisk upplevelse
Efter ytterligare en session i USA, denna gång vid Boston University som postdok, återvände han till Sverige – till arbetslöshet. Han började jobba inom LSS-verksamhet i Malmö stad, där han råkade ut för en traumatisk händelse 2017.

Stefan Broselid, medicinsk rådgivare på Aureum Life. Foto: Pelle Olsson/Drugnews

– Jag fick mitt vänstra öra avbitet av en utåtagerande 17-årig autistisk pojke, en av mina klienter. Det fick sina konsekvenser.

Örat lappades ihop med avancerad plastikkirurgi. Han fick också en trigeminusneuropati, en skada på nerven som går från örat och ner genom ansiktet, som medförde kroniska smärtor.

– Dels en konstant, brännande nästan elektrisk känsla i ena halvan av ansiktet, berättar han. Omedicinerad ligger smärtan på 4 till 5 (på en tiogradig skala). Sen är det en stickande akutsmärta som är kopplad till stress och psykiskt mående, eller den kommer ändå flera gånger om dagen.

Broselid har provat många olika läkemedel mot neuropatisk smärta, (bl. a gabapentin, pregabalin och carbamazepine). Några av medicinerna hade sådana biverkningar att han kände sig som en zombie. En dag efter jobbet var han tvungen att stanna bilen på motorvägen för att han blivit så dåsig av tabletterna. Ändå var smärtlindringen begränsad. Mindre än ett snäpp nedåt på smärtskalan.


”Cannabis hjälper”

Stefan Broselid medicinerar själv med cannabisoljor. Foto: Pelle Olsson

Idag använder Broselid två olika oljor som han intar droppvis. Den ena innehåller dronabinol, som är det farmakologiska namnet för THC. Den andra oljan innehåller cannabidiol, CBD. (Hans dosering är 50 mg THC per dygn och 200 mg CBD). Det är en extemporeberedning, det vill säga särskilt framställd för en specifik patient, och ingår i högkostnadsskyddet.
Tack vare de här oljorna hålls smärtnivån på acceptabel nivå, ungefär 2–3 på smärtskalan, nästan utan biverkningar.

• Hur kom du på idén att det kunde vara bra med cannabis?
– Som forskare söker man på medicinska databaser om trigeminusneuropati. Där hittade jag att cannabis kan hjälpa. Jag fick upp resultat svart på vitt, från början enbart fallstudier och nu finns det även studier med kontrollgrupper.

Från primärvården fick han ingen hjälp så han sökte sig till en privatklinik, Malmö SPC, där han träffade en dansk läkare. Han ordnade en licens att testa cannabisoljor från det danska bolaget Stenocare som man tar genom munnen. Idag får Broselid oljor från APL i Sverige som är framställda på isolat, (bara THC eller CBD) extraherat från naturlig planta.

Rådgivare åt Aurea Care
När cannabisbolaget Aureum öppnade sin mottagning i Stockholm för tre år sedan hörde Broselid av sig till dem och blev så småningom rådgivare. Under Stockholm -Medical Cannabis Conference, SMCC, förra sommaren var han en av föreläsarna.

Broselid är ”medical advisor” i Aurea Care, som bedriver sjukvård. Han är även rådgivare i mindre utsträckning åt Aurea Pharma som sysslar med medicinsk utveckling. Det är en heltidsanställning.

Aurea Care hette tidigare Aureum Healthcare. Namnbytet berodde på att mottagningen i Stockholm tvingades stänga i oktober 2022 efter förödande kritik från IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Aurea Care har efter stängningen avskedat tre av läkarna och öppnat nya kliniker i Stockholm och i Kristianstad. Patientkontakterna sker, så vitt Broselid vet, mestadels digitalt.

Nya dotterbolaget efter namnbyte. Foto: Skärmdump

 

”Jag är inte glad över vad de gjort”
• Hur kommenterar du stängningen av Aureums mottagning och kritiken mot dem. Hur kan du som seriös forskare samarbeta med dem? De har trots allt använt dig som affisch-namn?

– Jo, men jag är inte glad över vad de gjort. Jag tillträdde som medical advisor i oktober förra året, precis under den period som media och IVO hade börjat uppmärksamma respektive agera på uppdagade brister kring Aureum Healthcares verksamhet. Jag blev därför helt tagen på sängen av dessa avslöjanden.

Broselid poängterar de kraftfulla åtgärder gällande utbildning, läkarnas förbättrade kunskapsläge, journalföring och interna kvalitetskrav som antogs i sambandet med flytten av vårdverksamheten till den nya kliniken Aurea Care.
– Vårdverksamheten idag, vilken är den enda del av bolaget jag har haft någon påverkan på, håller mycket hög kvalitet, säger han.


Mer kritik mot Aureum
Så sent som i somras kom emellertid nya avslöjanden mot Aureum som publicerades i tidningen Dagens ETC. Bl. a om aggressiv fakturering av patienterna efter korta rådgivningssamtal på telefon, att man använder reklamloggor från välrenommerade företag som uppges sponsra SMCC (konferensen som Broselid var med och planerade) – trots att företagen i fråga inte vill figurera i det sammanhanget. Men även att Aureums Life ägare är personer med skum bakgrund.

• Vad är din kommentar med tanke på din centrala roll?
– Mina arbetsuppgifter har skötts helt på distans, säger han. Jag kan inte kommentera fakturering, felaktig användning av reklamloggor eller om Aureum Life leds av skumma personer. Jag har inte träffat så många av delägarna. Min chef Angelica Örnell uppfattar inte jag som någon skum person, svarar Stefan Broselid.

Det homeostatiska systemet

Stefan Broselid, redaktör och medicinsk rådgivare på Aureum Life. Foto: Pelle Olsson

• Vad är din roll som rådgivare? Du har ju ingen medicinsk utbildning.
– Nej, jag har djupkunskap om det endocannabinoida systemet, vilket behövs för att verkligen förstå en medicinsk analys. Utan en sådan baskunskap förstår jag att andra läkare är tveksamma till medicinsk användning. Man måste förstå hur medicinsk cannabis fungerar i hjärnan och varför det fungerar, svarar han.

• Hur definierar du ”medicinsk cannabis”?
– Det är en kvalitettestad beredning av cannabis där man vet vilka cannabinoider som ingår. Det är väldigt viktigt att veta innehållet och styra doseringen för att undvika bieffekter.

Stefan Broselid har ägnat mycket arbetstid åt att etablera den digitala tidskriften ”Aurea Care Medical Science Journal”, där han är chefredaktör, samt att planera SMCC-konferensen i augusti, men som plötsligt ställdes in.

Hans fokus är på utbildning av hälso- och sjukvårdspersonal av det endocannabinoida systemet, som han tycker borde kallas det homeostatiska systemet. All sjukvårdspersonal borde undervisas om detta, tycker han. Det handlar inte bara om medicinsk cannabis, det handlar om ett förbisett fysiologiskt system.

Evidens för medicinska egenskaper
– Det är 32 år sedan man identifierade det endocannabinoida systemet, fortsätter han, men det är fortfarande inte implementerat i någon medicinsk utbildning trots att det är en essentiell komponent av mänsklig fysiologi.

– Den samlade kunskap om ECS som genererats inom forskarvärlden har helt ignorerats av medicinska fakulteter och universitet, vilka misslyckats med sina samhällsuppdrag – att lära ut medicin utefter gällande evidens och samlat kunskapsläge.

Den senaste stora studien, av Marco Solmi och medarbetare (2023) i BMJ, som omnämns i Aurea Care Medical Science Journal ger ingen särskild positiv bild. Solmi säger själv i en CNN-intervju: ”Efter att ha tillämpat mycket strikta kvantitativa kriterier och redogjort för både observationsstudier och experimentella försök, stöddes de flesta sambanden mellan cannabis och hälsovinster av låg eller mycket låg trovärdighet.

Evidensen är fortfarande inte så imponerande. Överdriver ni inte fördelarna med cannabisbaserade mediciner i din tidskrift?
– Jag har noga läst originalstudien istället för att läsa vad CNN skriver om den, säger Broselid och hänvisar till sin egen nedbrytning av resultaten i en grafisk översikt där han vill visa de goda resultaten med cannabisbaserade mediciner.[ii]

Fördelar för multipla tillstånd
I hans nättidskrift hänvisas också till en rad andra studier om sådana fördelar ”för multipla tillstånd” och att ”cannabinoider kan vara i högsta grad effektiva för behandling av kronisk smärta för en del patienter”. De referenser som Broselid anger är bland annat Penny Whitings studie i JAMA från 2015. (Cannabinoids for Medical Use: A Systematic Review and Meta-analysis). Forskargruppens slutsats är det finns måttlig evidens för behandling av kronisk smärta och spasticitet, men sämre bevis för illamående och kräkningar. Risken för kortvariga biverkningar ökade samtidigt. [iii]

En annan studie publicerad 2021 i British Medical Journal av Li Wang med medarbetare kommer till slutsatsen att det finns ”måttliga till höga bevis att icke inhalerad medicinsk cannabis resulterar i en liten till mycket liten: smärtlindring, förbättring av fysisk funktion och sömnkvalitet hos patienter med kronisk smärta, samtidigt som det finns ihållande biverkningar.” Detta jämfört med placebo. [iv]

– Det här är vad som händer när man syntetiserar ner data till några meningar, säger Broselid. Jag skulle inte uttrycka studieresultaten på det sättet. Oavsett det har en liten klinisk effekt oerhört stor betydelse för de personerna som är drabbade.


Framtiden för medicinsk användning
– Nyare forskning blir ett berg av evidens, menar Broselid. Äldre studier hade sämre kvalitet, både designmässigt och typ av produkter som testades. Idag har vi bättre produkter som ger bättre resultat tack vare en framväxande cannabisindustri.

• Drugnews: Du menar att i framtiden kommer det nya cannabisbaserade läkemedel som kan bota eller lindra fler sjukdomar?
– Det är svårt att veta om de kommer vara cannabisbaserade, men många läkemedel kommer att skapas med verkningsmekanismer och läkemedelsmåltavlor inom det homeostatiska, eller endocannabinoida, systemet. Jag hoppas att läkarna börjar läsa på hur det fungerar och är kopplat till hälsa och sjukdom, säger han innan vi skiljs åt utanför fiket i Tollarp.
Därhemma väntar hans sambo och fyraårige sonen, och ett nytt barn är på väg.

• Referenser: [i] Broselid (2014). The G protein-coupled receptor GPR30 signalosome – A novel G protein-independent mechanism regulating cAMP signaling and receptor trafficking. Lunds universitet. Microsoft Word – Broselid avh media 97 (lu.se)

[ii]  A Breakdown of Solmi et al.’s BMJ Umbrella Review regarding harms and benefits of cannabis use – Aurea Care Medical Science Journal (aureamedicalsciencejournal.se)

[iii] Cannabinoids for Medical Use: A Systematic Review and Meta-analysis | Substance Use and Addiction Medicine | JAMA | JAMA Network.

[iv] Wang et al (2021) Medical cannabis or cannabinoids for chronic non-cancer and cancer related pain: a systematic review and meta-analysis of randomised clinical trials . BMJ 2021 Sep 8;374. – PubMed (nih.gov)

Skandalbolaget

Cannabiskoncernen Aureum Life har som affärsidé att driva vårdkliniker och skriva ut cannabis för allsköns besvär, bl. a smärtpatienter och svårt sjuka som söker hjälp. Företaget avser även starta cannabisodling, forska och utveckla egna läkemedel med målet ”från frö till patient”.

• Dotterbolaget Aureum Healthcare öppnade en vårdklinik på Kungsholmen i Stockholm 2020 där ”medicinsk cannabis” förskrevs för olika åkommor, ofta i strid med Läkemedelsverkets rekommendationer. När det avslöjades att där skrevs ut narkotika även till barn, dementa och drogberoende – ofta utan att läkare fysiskt träffat patienterna och ibland bristande journalföring – så blev det för mycket för IVO som stängde kliniken hösten 2022. Den hade då cirka 4 000 patienter. Men vårdbolaget bytte namn till Aurea Care och startade nya vårdmottagningar på Södermalm och i Kristianstad. Planer finns att öppna cannabiskliniker i hela Norden, enligt företaget.

• Drugnews har skrivit flera artiklar om företaget som inte gör någon hemlighet om att man vill att cannabis ska legaliseras, även som nöjesdrog. Vi har följt ledningens kurragömmalek med Region Stockholm som försökte stoppa företagets möjlighet att förskriva cannabis på högkostnadsskydd, (bl. a statliga APL rör ihop cannabisbaserade oljor innehållande THC och CBD till företagets patienter).

• Tidningen Dagens ETC har också granskat cannabisföretaget. Om hur patienter efter rådgivning hotats med inkasso när de haft svårt att betala. Att Aureums planerade cannabismässa i augusti lockade med påhittade sponsorer och kändisar, (men ställde in den). Och i aktieboken framgår det att bland Aureum Life Investments hemliga ägare finns en ökänd fastighetsmiljardär och hennes son, en fängelsedömd kokainlangare, en toppadvokat, dessutom Angelica Örnell, operativ chef och styrelseledamot i Aureum,  m fl…

• Aureum finansierar även aktivistsajten Cannabis i fokusoch Aurea Care Medical Science Journalsom på nätet skriver om studier kring medicinsk cannabis.

• Källor: Dagens ETC, Aftonbladet, Region Stockholm, Ivo,
Läkartidningen, Aureum Life, Cannabis i Fokus.
/Drugnews/SL

Etiketter:

Annonser