Aureum startar ny cannabisklinik

[UPPDAT] Häromdagen stängde Ivo ner vårdmottagningen Aureum Healthcare i Stockholm, då mycket allvarliga brister framkommit. Nu startar moderbolaget en ny mottagning som förskriver ”medicinsk cannabis” på liknande sätt och vänder sig till de cirka 3 000 smärtpatienter som redan får behandling. Även fler kliniker i svenska städer och utomlands planeras.


Mottagningen på Kungsholmen – som haft affärsidén att skriva ut cannabis till smärtpatienter, (främst oljor med thc och CBD) – tvingades i fredags att stänga efter fått omedelbart verksamhetsförbud av Inspektionen för vård och omsorg. Detta då det förelåg ”påtaglig fara för liv och hälsa”, anser Ivo om bristerna. Drugnews har rapporterat återkommande om den kontroversiella cannabiskliniken.

Nytt cannabisbolag. Foto: Skärmdump

Nu ska en ny mottagning på Södermalm i Stockholm med samma upplägg startas under annat namn (kallad ”Aurea Care AB”) planerar moderbolaget, investmentbolaget Aureum Life, enligt sin presstalesperson.

– Vi ska ta emot patienter på samma sätt som den stängda mottagningen och drar igång direkt. Ungefär 3000 patienter har fått medicinsk cannabis, det fungerar bra – mycket bättre än av de opiater de fått tidigare. Vi kan ju inte kasta de oroliga patienterna i strömmen, sa Engström i en Youtubesändning hos sajten Cannabis i Fokus i tisdags kväll.

De ska nu kontaktas, ”men det tar nog ett tag när de är så många”. Patienterna måste troligen nyregistreras till ny kostnad och vårdunderlag inhämtas på nytt.
– Vi måste ju vara extra noga med journalföringen, eftersom vi fått kritik för det tidigare, sa Engström.

Christian Engström. Foto: Pelle Olsson

Han nämner också att Aureum inom kort även planerar starta cannabiskliniker och vårdbolag i andra svenska städer och fler grannländer (bl a Finland, Norge, Danmark, Estland och Polen).

Tre av Aureum Healthcares läkare sparkades efter brister i förskrivning, journalföring och i något fall även skrivit ut narkotikaklassade läkemedel till barn. Kliniken anmälde dem själv till Ivo, men läkarna har enligt uppgift kvar sina legitimationer.

Aureum ska överklaga stängningsbeslutet till förvaltningsrätten.
– Det är förvånande att Ivo slog till så snabbt och hårt, sa Aureums advokat Ismo Salmi i webbsändningen.

Han menar att Ivo främst borde ha inriktat sig och ifrågasatt de anmälda läkarna och deras legitimation. Och då myndigheten har tillsynsansvar borde den gett kliniken råd, stöd och rekommendationer och se till att vården drivs på ett patientsäkert sätt – inte direkt gå in med verksamhetsförbud.

Men en överklagandeprocess ”kan nog ta flera år, tyvärr”, bedömer advokaten som ändå anser det är ett principiellt viktigt mål.
– Förelåg det såna brister att det var rätt att stänga ner verksamheten? Och sakfrågan är intressant: är det rätt att använda THC som smärtstillande preparat, det finns ett starkt politiskt motstånd mot det, sa Salmi.

Hur Ivo kommer att reagera på Aureum Lifes beslut att öppna en ny cannabisklinik under annat namn, med samma ägare återstår att se.

• Fotnot: I underlag till IVO:s beslut om verksamhetsförbud nämndes bl. a att medicinsk cannabis förskriv i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet. Även brister i journalföring, förskrivning av cannabis till patienter utan att undersöka dem och en granskning av 60 patientfall visade att alla förskrivits cannabisoljor utan indikation och utan motivering i journalerna. Flera hade beroendeproblem. Även fyra svårt sjuka barn (5 till 13 år) hade fått cannabis, utan att de undersökts ordentligt.

Annonser