Cannabisklinik får rätt mot Region Stockholm

[UPPDAT] Aureum Healthcare i Stockholm kan fortsätta förskriva ”medicinsk cannabis” subventionerat till sina smärtpatienter. Detta sedan Socialstyrelsen på fredagen upphävt Region Stockholms beslut att temporärt stänga ned vårdmottagningens arbetsplatskod. /Men regionen överklagar nu myndighetens beslut.

Socialstyrelsens beslut berör över tusen patienter.
– Det är en seger,  särskilt för våra patienter.
Vi är otroligt glada att Regionen försök att med byråkratiska tricks förvägra patienter vård och behandling med medicinsk cannabis inte lyckats. Vi ser det som att Socialstyrelsen tar Regionen i örat, säger Christian Engström, presskontakt för Aureum Healthcare, till Drugnews.

Region Stockholm hade reagerat på att allt fler patienter fick cannabisolja förskriven extempore av vårdkliniken på Kungsholmen i Stockholm, som statliga APL fått ta fram och omfattas av högkostnadsskydd. En skattefinansierad subvention som inte de två andra i Sverige godkända cannabis-läkemedel (Sativex för MS-patienter och ett för några epileptiker) omfattas av.

Regionen anser att förskrivningen från kliniken är omfattande och att underlag för patienterna inte visat att det varit medicinskt motiverat. Regionen menar även att det inte finns tillräcklig evidens för behandling av smärta, samtidigt som det finns risk för biverkningar.
Samt att cannabis-läkemedel normalt inte subventioneras.

”Genom att Aureum Healthcare har valt att använda sig av extempore-förskrivning kringgås detta och Region Stockholm får stå för kostnaden för förskrivningen”, menade Region Stockholm och beslutade dra in cannabisklinikens ”arbetsplatskod” tillfälligt från 10 oktober.

Aureum Health har cirka 3 000 registrerade patienter, många med smärtproblem som länge använt beroendeframkallande opioidläkemedel utan att må bättre. Från september ifjol till september i år har klinikens läkare istället skrivit ut cannabisoljor (med cannabinoiderna THC och CBD) till cirka 1260 patienter runt landet, varav 340 patienter i Stockholmsregionen. Detta till en totalkostnad på 32,8 miljoner kronor, varav nära nio miljoner kronor för Stockholm, enligt uppgifter från Regionen till Drugnews.

Christian Engström, talesperson för Aureum. Foto: Drugnews

En förlorad kod skulle ha lett till att patienter skulle få stå hela kostnaden själva för de cannabisoljor som de får på recept av Aureums läkare. Utan subvention skulle de kosta cirka 3 000 kronor i månaden för patienten.

– Bara rika patienter skulle ha råd med det. Många som länge gått på opiatbehandling lever ofta på liten sjukersättning och skulle inte ha råd betala cannabis-läkemedlen, som är mycket mer effektiva, kan ge dem livsglädje tillbaka och möjlighet att börja arbeta igen, säger Christian Engström på Aureum.

Senaste månaden har hårda ord och stämningar utbytts i konflikten.
Aureum har stämt regionen och gjort Lex-Maria-anmälan då det funnits ”risk för allvarlig vårdskada” för deras patienter om de inte kunde få oljorna. ”Men det skiter regionens direktörer att lyssna på…”, skrev klinikens vd Angelica Örnell i ett pressmeddelande.

Regionen hotade i sin tur häromdagen att begära skadestånd av vårdmottagningen för de ökade kostnader som cannabis-förskrivningen lett till.

Nu kan Aureum Health tillfälligt andas ut sedan Socialstyrelsen upphävt Regionens beslut om temporär stängning (dra in arbetsplatskoden). Myndigheten konstaterar att alla som har en arbetsplats och är behöriga skriva ut läkemedel har rätt till en sådan kod, enligt Läkemedelsförordningen. Och att Aureum är registrerad som vårdgivare och deras läkare är legitimerade och inte har några begränsningar etc.
”Mot denna bakgrund finner Socialstyrelsen att Aureum uppfyller kraven för arbetsplatskod. Region Stockholms beslut ska därmed upphävas”, skriver Socialstyrelsen.

Regionen kan dock överklaga beslutet till förvaltningsrätten, vilket skulle dra ut på ärendet. Och på fredagseftermiddagen meddelade Region Stockholm att man överklagar Socialstyrelsens beslut. Magnus Thyberg, regionens avdelningschef som stod bakom beslutet att tillfälligt stänga cannabisklinikens kod, skriver i ett mejl till Läkartidningen:

Utifrån lagstiftningen (Patientsäkerhetslagen och Hälso- och sjukvårdslagen) och den överenskommelsen för arbetsplatskod som finns ser vi att regionen har ett ansvar för att vården sker på ett patientsäkert sätt. I granskningen av Aureums arbetsplatskod bedömer vi att det utifrån underlaget inte går att avgöra om läkemedelsförskrivningen är patientsäker. Därför överklagar vi Socialstyrelsens beslut”, skriver Thyberg.

Men Aureum tror de vinner striden.
– Vi är säkra på att även domstolen i så fall kommer att ge oss rätt. Medicinsk cannabis är lagligt i Sverige, så lagen är det inget fel på. Problemet är att det fortfarande finns mycket okunskap och fördomar hos många som arbetar inom den svenska vårdbyråkratin, säger Christian Engström.

Den kontroversiella cannabiskliniken har dessutom stängt av tre läkare som brustit i journalföring av patienter, en av dem ska även ha misskött förskrivning av narkotiska preparat (även till minderåriga) och har anmälts för utredning till IVO.
– Ja, det stämmer och är beklagligt, men vi har uppdaterat rutinerna och har kunnat lägga det bakom oss, säger Engström.

Vårdmottagningen ingår i koncernen Aureum Life som planerat starta egen cannabisodling, utveckla och ta fram egna läkemedel och erbjuda behandla med cannabis. ”Från frö till patient”.
– Det är vi fortfarande öppna för, även om vi nu fortsätter förskriva via APL. Det finns en stor potentiell marknad för cannabis. Behovet är jättestort då det finns tusentals smärtpatienter i Sverige som bör få möjlighet behandlas med medicinsk cannabis, säger han.

Christian Engström är samtidigt tidigare EU-parlamentariker för Piratpartiet och cannabisaktivist och driver på för legalisering av drogen för rekreationell användning och är kritisk till den svenska restriktiva narkotikapolitiken.

Annonser