Tolv åtalas i nytt gängmål i Sundsvall

I onsdags åtalades tolv personer – åtta män/pojkar och fyra kvinnor – i ett stort mål kopplat till gängkriminalitet och strid om drogmarknaden i Sundsvall. Det handlar bland annat om förberedelse till mord, grova narkotikabrott, grova vapenbrott och penningtvätt.


Det blir underlag till den tredje rättegången på ett år efter gängkonflikter om narkotikamarknaden i Sundsvall mellan Stockholmsbaserade nätverken Dalennätverket och Foxtrot.

Åtalen handlar delvis om stora mängder narkotika, bl. a flera kilo cannabis och kokain, och även amfetamin och tabletter. Men det har även gjorts vapenbeslag. Den yngsta åtalade är en 15-årig pojke som uppges ha hanterat flera kilo kokain.

I december ifjol stoppade polisen ett planerat mord i Sundsvall och flera kunde gripas, ännu oklart vem som var måltavlan. Men ska enligt P4 Västernorrland ha varit en tänkt hämnd för tidigare gängkonflikter ifjol i staden. En 31-årig och en 22-åring ska enligt åtalet ha planerat och förberett mordet och skaffat en pistol.

Rättegången i gängmålet hanteras av Sundsvalls tingsrätt, men kommer av säkerhetsskäl hållas mestadels i Attunda tingsrätt i Sollentuna. Den startar 2 maj och planeras pågå i tre veckor.

Annonser