20 dömda efter gängkriget i Sundsvall

I onsdags föll tingsrättens domar efter en våldsam gängstrid om narkotikamarknaden i Sundsvall. Av 24 åtalade personer fälls tjugo av dem, den 21-årige utpekade huvudmannen får elva års fängelse för förberedelse till mord, narkotikabrott med mera. Konflikten följdes av en ökad våldsvåg i hela landet. Och en langares swishlista blev riksbekant.


En av åklagarna Henrik Wallin är förvånad över domen för huvudmannen, som bara fick elva års fängelse och ska utvisas efteråt, medan åklagarna krävt livstid.
– Vi hade förväntat oss ett strängare straff, säger han till Sundsvalls tidning.

Totalt var 24 personer åtalade i målet som gällde såväl förberedelser till mord, vapenbrott, beslag av sprängmedel, termosbomber, vapen och nära 700 gram kokain. Tjugo av dem – varav fyra kvinnor – fälls och påföljderna är från ungdomsvård till elva års fängelse. Två kvinnor från orten döms till sju respektive 4,5 års fängelse för narkotikabrott och transporterat automatvapen. En lokal langare från Syrien döms till fyra års fängelse och utvisning. Fyra personer frikänns helt.

Den då 20-årige misstänkte huvudmannen, skriven i Gävle med irakiskt medborgarskap, hade bytt sida i gängkonflikten om att ta över drogmarknader i flera orter runt landet, även utanför storstäderna. Från s.k. Dalennätverket till Foxtrotnätverket, varvid han efter hot från gamla gänget beslutade sig för att slå tillbaka hårt mot dem i Sundsvall.

I början av december ifjol lejdes två 15-åringar som nyss fritagits från ett statligt ungdomshem att döda personer i Sundsvall. En man i bil sköts i stadsdelen Bosvedjan, skottskadades men överlevde. Sundsvalls tingsrätt anser det inte styrkt vem som sköt och medverkat i övrigt. Men att huvudmannen, i samförstånd med tre personer, försökt döda tre av sina forna vänner. Tre personer döms dock för grovt vapenbrott efter att före attentatet poserat på bild med en automatkarbin, enligt Dagens Nyheter.

Inhyrda unga killar som bildposerar före tänkt våldsdåd. Foto: Polisen

Nya mord planerades i januari i år. Några termosbomber försökte sprängas i stadsdelen Nacksta och tillresta personer kom för att döda flera personer, enligt åklagarna. Men polisen kunde efter hemlig dataavlyssning slå till strax före och många greps i husrannsakningar och flera beslag gjordes – både av narkotika och vapen (bl. a en automatkarbin och en pistol i stadsdelen Södermalm).

Huvudmannen döms till elva års fängelse – åklagaren hade begärt livstid – för förberedelse till mord, grovt narkotikabrott, försök till allmänfarlig ödeläggelse (pga. sprängmedlen) och givande av muta. Han ska efter suttit av straffet utvisas utan möjlighet att återvända.

Fallet är unikt på flera sätt
– de åtalade är unga, många är inblandade, koppling finns till såväl narkotika, långtgående mordplaner och den våldsamma gängkonflikten kring Stockholm. Efter mordförsöken och gängbråken i Sundsvall, så ökade det dödliga våldet med skjutningar och sprängningar i en rad städer i landet styrt av de konkurrerande ledarna ”greken” och ”kurdiska räven” som båda gömmer sig utomlands.

Men även en ”swishlista” med hundratals namn som förmodades ha köpt droger i Sundsvall som blev offentlig när åtalet lämnades in har fått stor uppmärksamhet. Där fanns lokala kända namn på listan och några fick senare sparken från en krog i staden, medan andra arbetsgivare talat med anställda. Men ingen av personerna på listan har delgivits misstanke om brott.
Många i Sundsvall och polisen hoppas listan blir en ”ögonöppnare” för invånarna, sedan narkotikaproblem ökat i staden. Och i en kampanj initierad av kommunen syns affischer på populära nattklubbar med budskap som ”Det enda vi betalar för en femma gräs är lite skjutningar i Sallyhill” (stadsdel i Sundsvall)…

Sundsvalls-rättegången pågick 40 dagar och hölls av säkerhetsskäl i Attunda tingsrätt. Flera av de dömda kommer troligen att överklaga sina domar. Även åklagarna funderar på att göra så.

Annonser