Tre döms till livstid för mord i Söderhamn

Tre unga män döms av tingsrätten till livstids fängelse efter ett mord på en 25-årig man och mordförsök på en 20-årig man i Söderhamn ifjol. Enligt åklagaren handlade det om en gängkonflikt om narkotikamarknaden i Hälsingland.

Skjutningen inträffade i Söderhamn i februari 2022. Ett av offren avled och den andra skottskadades svårt, men överlevde.

Åtta personer åtalades för del i händelsen, men bara tre fälldes för mord – varav två från Söderhamns kommun. De är i 20-årsåldern och döms för mord, försök till mord, en av dem även för grovt vapenbrott.

Tre andra män frias från mord-anstiftan, men döms till mellan ett och tre års fängelse för grovt vapenbrott och stämpling till grovt narkotikabrott.
– Tingsrätten har kommit fram till att bevisningen mot de tre som har åtalats för anstiftan till mord inte är tillräcklig för en fällande dom, säger Maria Malm, rådman i Hälsinglands tingsrätt, i ett pressmeddelande.

Bevisningen har till stor del bestått  av muntlig och skriftlig bevisning, samt digitala textmeddelanden.

Av övriga åtalade döms en man till ett års fängelse för grovt vapenbrott och en kvinna till samhällstjänst för skyddande av brottsling. I ett separat mål döms en av de åtalade även till nio års fängelse för stämpling till grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott med mera.

Enligt utredningen kunde mannen som mördades kopplas till ett lokalt gäng och de åtalade till en annan kriminell grupp som planerade inleda en mer organiserad droghandel i Hälsingland och därför ville undanröja konkurrenter.

Försvarsadvokaterna till de tre
livstidsdömda männen uppger för Söderhamns-kuriren att man kommer att överklaga domen.

Annonser