Marijuanaindustrin tjänar pengar på minderåriga

BOSTON. Trots åldersgränser i de USA-delstater som legaliserat cannabis säljer licensierade cannabisbutiker ändå drogen till tusentals tonåringar varje år. Det menar en kritisk folkhälsovetare som undersökt cannabisköpen i praktiken.

 Omkring hälften av USA:s delstater har idag legaliserat cannabis för nöjesbruk bland vuxna som fyllt 21 år eller äldre. Dessutom tillåter betydligt fler delstater cannabis i medicinskt syfte, och kan där säljas till yngre som har läkarintyg.

Folkhälsovetaren Connor Kubeisy vid Harvard T.H. Chan School of Public i Boston har undersökt hur åldersgränsen för cannabisinköp fungerar i praktiken i några delstater som legaliserat.[1]
Han är också policyanalytiker vid tankesmedjan Foundation for Drug Policy Solutions. Det är den organisationen som tillsammans med SAM, Smart Approaches to Marijuana, står bakom nyhetsförmedlingen The Drug Report [2] där Kubeisy publicerade sin rapport i mars månad. 

Data från drogvaneundersökningar
Han har gått igenom data från drogvaneundersökningar i de delstater som legaliserat.
Slutsatsen är att relativt många marijuanakonsumenter under 21 år, som är den officiella åldersgränsen, ändå kan köpa drogen i de lagliga cannabisbutikerna.

 

Connor Kubeisy. Foto: SAM

När det gäller så kallad medicinsk cannabis kan även yngre få handla om man har intyg. Det handlar dock om ett fåtal personer.
”I åratal har förespråkare för legalisering av marijuana sagt till skeptiska väljare att marijuanabutiker inte skulle sälja sina produkter till minderåriga”, skriver Kubeisy.

Och fortsätter:
”Det argumentet har fortsatt: legalisering och reglering av marijuana är det enda sättet att se till att cannabis inte hamnar i händerna på minderåriga. Självrapporterade svar från minderåriga bevisar nu att detta påstående är falskt. Marijuanabutiker precis som knarklangare, säljer till tusentals minderåriga varje år.”

Arizona, Washington, Massachusetts, Colorado
Kubeisy tar i sin artikel upp situationen i olika delstater som legaliserat. I Arizona har high-school-elever (14-18 år), som använder marijuana, tillfrågats hur de får tag på drogen den senaste månaden. 21 procent av 17-18-åringar (årskurs 12) uppgav år 2022 att de köpt den i en marijuanabutik i delstaten. Andelen i tionde klass var 13,1 procent och för åttondeklassarna (14-15 år) var andelen 8,2 procent.[3] Cirka 50 000 elever deltog totalt i enkäten i Arizona om bruk av alkohol, tobak och narkotika.

Motsvarande andelar i delstaten Washington är lägre: Från 12 procent för tolfte-klassarna till 3 procent av åttondeklassarna.[4] Och i Massachusetts uppgav 4,3 procent av alla high school-elever som använder marijuana att de köpt den i en butik.[5]

I Colorado fick också high-schools-elever som använder marijuana svara på var de vanligtvis köper den. Andelen var här 4,9 procent som gjorde det från en marijuanabutik. Ytterligare 1,7 procent köpte genom laglig hemleverans.[6]

 Marknaden för vuxna påverkar unga
I Kalifornien slutligen fick istället eleverna uppge var deras kompisar skaffade marijuana. Hos elfteklassarna (16-17 år) svarade 19,3 procent att kompisarna köpte det i någon marijuanabutik.

Bland sjundeklassarna (13-14 år) var den andelen 5 procent. I den kaliforniska rapporten kommenterar författarna uppgifterna att: ”Detta tyder på att den växande detaljhandelsmarknaden för vuxna kan påverka nuvarande och framtida användning bland ungdomar.”[7]

Kubeisy påpekar att de höga andelarna inte kan förklaras med lagliga köp för medicinskt bruk. I Arizona fanns bara 105 personer under 18 år som hade sådana läkarintyg.

Enligt hans beräkningar rör det sig om runt 5 000 i åldrarna 12-17 år som ändå köper marijuana i lagliga butiker.

I Colorado hade 132 personer under 18 år läkarintyg för cannabis. Ändå kunde 15 gånger så många i den åldern handla drogen i en licensierad butik.

Allt fler lagliga marijuanabutiker säljer till minderåriga, enligt Kubeisy. Undersökningar med självrapportering visar att färre skaffade marijuana på det sättet tidigare.

Han påpekar att de här uppgifterna visar att legaliseringsförespråkare som organisationen NORML har fel när de påstår att man kan lita på att marijuanaindustrin sköter ålderskontrollen. NORML skriver på sin hemsida: “Cannabisåterförsäljare säljer inte till minderåriga och deras produkter läcker inte ut till marknaden för minderåriga.”[8]

Marijuanaindustrin tjänar pengar på minderåriga
Ett ytterligare bevis för att regelverket med åldersgränser inte fungerar är, enligt artikelförfattaren, att många ungdomar skaffar cannabis genom någon kompis som innehar ett läkarintyg.

”Om marijuanaindustrin ska regleras på samma sätt som alkoholindustrin, som vissa anhängare av legalisering föreslår, då är det dags att medge att marijuanaindustrin tjänar pengar på försäljningen av marijuana till tusentals minderåriga varje år”, avslutar Connor Kubeisy sin artikel.

• Referenser: [1] Kubeisy (2024) . The Drug Review: Marijuana Dispensaries Sell to Thousands of Minors Every Year – The Drug Report 2024-03-11
[2] The Drug Report
[3] AYS_2022 _State_Report_FINAL_09072022.pdf (azcjc.gov)
[4] Fact Sheets – Healthy Youth Survey (askhys.net)
[5] RESULTS OF THE MASSACHUSETTS YOUTH HEALTH SURVEY 2021
[6] Healthy Kids Colorado Survey (HKCS) data | Monitoring Health Concerns Related to Marijuana
[7] marijuana_use_vol_1.pdf (calschls.org)
[8] Societal Impacts of Cannabis Dispensaries/Retailers – NORML

Annonser