FN-kritik mot Sveriges konsumtionsförbud

GENÈVE Avkriminalisera narkotikaanvändning, uppmanas Sverige av FN:s kommitté för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter bland  rekommendationer på flera olika områden.

ESK-kommittén (CESCR, som sorterar under FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter) ska övervaka att den internationella konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter för människor följs av medlemsstaterna.

I en ny mycket vid genomgång får nu Sverige kritik om allt från att samiska folket inte ges inflytande när gruvor och vindkraftverk planeras, till segregation av skolor, och att anmälningsplikt planeras av regeringen mot papperslösa immigranter.

I ett kort stycke tas även svenska narkotikapolitiken upp.
FN-kommittén ”är oroad över kriminaliseringen av personligt bruk av illegala droger”, och rapporter om en begränsad tillgång till skadereducerande insatser för att förebygga höga överdosdödsfall, och hiv och hepatit-C.

Regeringen uppmanas att arbeta för att avkriminalisera narkotikaanvändning och att fler droganvändare ska få tillgänglighet till hälsovård och skadereduceringsprogram. Också oro över rapporter om drogtester i skolor och om påföljder, som avstängningar, är oproportionella och kan drabba elevers rättigheter och marginaliserade, nämns i rapporten.

Sverige har tidigare kritiserats av några FN-organ, och även av några svenska myndigheter, för sin restriktiva narkotikapolitik att även kriminalisera själva bruket, och att vara inhuman. Medan andra organ inte alls tar upp detta.

Såväl tidigare regering som nuvarande borgerliga har sagt att det inte är aktuellt att avkriminalisera droganvändning, då det bland annat skulle kunna leda till att fler unga börjar använda narkotika.

ESK-kommitténs förslag på narkotikaområdet tillbakavisas av Narkotikapolitiskt center.

Peter Moilanen, NPC. Foto: Pierre Andersson

– En generell avkriminalisering riskerar leda till ökad konsumtion. Studier och opinionsundersökningar har visat att förbudet är bland de viktigaste orsakerna för unga vuxna att avstå, säger Peter Moilanen, chef för NPC, till Drugnews.

Att ändå en FN-kommitté kritiserar svensk narkotikapolitik ser han inte så allvarligt.
– Att olika FN-organ tycker olika inom narkotikapolitik är inget nytt. Viktigast är de konventioner som gäller inom området och där är Sveriges konsumtionsförbud helt i linje med dessa.

– På tal om FN-konventioner så säger Barnkonventionen att barn ska skyddas från narkotika, tillägger han.

Han menar att istället för att avkriminalisera droganvändning så vore det bättre ta fram smartare påföljder för de med beroende eller unga i behov av stöd eller behandling.

• Fotnot: ESK-kommitténs sjunde observation med kritik och rekommendationer för Sverige utifrån konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter.

Annonser