Naloxon fortfarande inte receptfritt

Tre månader efter det att Läkemedelsverket öppnade för receptfrihet för naloxon, går det fortfarande inte att få läkemedlet utan recept. Och Läkemedelsverket svarar inte på frågan om en ansökan om receptfrihet kommit in.

En ökad tillgång på läkemedlet naloxon, som används för att häva opioidöverdoser var en viktig del när narkotikautredningen presenterades i slutet av oktober. Socialminister Jakob Forssmed uttryckte då en frustration över att läkemedlet inte fanns mer lättillgängligt.

En månad senare meddelade Läkemedelsverket, efter en förnyad bedömning, att läkemedlet skulle kunna bli receptfritt. ”Förutsatt att en ansökan från ett företag inkommer och får godkänt så skulle naloxon kunna bli receptfritt, med rådgivning till kund från apotekspersonal” uppgav myndigheten då i ett pressmeddelande.

Men än så länge krävs det recept för naloxon.  Läkemedelsverket uppger att de fortsätter arbetet med att förbereda receptfrihet för naloxon.

Samtidigt uppger Paulina Tuvendal, senior utredare vid Läkemedelsverket, för Drugnews att Läkemedelsverket inte svarar på frågan om något företag lämnat in en ansökan om att få sälja naloxon utan recept.

Annonser