Var tredje använde utdelat naloxon för att häva överdos

En studie vid Karolinska institutet om erfarenheterna av utdelning av naloxone till personer vid sprutbytesprogrammet i Region Stockholm, visar goda effekter för häva överdoser av opioider.

Deltagarna rapporterade att de använt naloxon i samband med 364 fall av överdosering och att det var framgångsrikt i 95 procent av fallen.

Studien pågick från  januari 2018 till januari 2020 och det var öppet för deltagare i sprutbytesprogrammet i Stockholm. 802 personer valde att delta, vilket motsvarar 36 procent av de personer som besökt sprutbytesprogrammet.

En dryg tredjedel av deltagarna rapporterade att de använd naloxon vid sammanlagt 634 överdoseringar. Av dessa hade det varit framgångsrikt i 95 procent av fallen.

Naloxon ges i form av nässpray som är lätt att ha med sig och använda som motgift vid överdos av opioider, t ex. heroin

– Om man hittar någon eller är med när någon tar en överdos så kan man snabbt behandla den här personen på plats, säger Elin Holmén, sjuksköterska och doktorand vid Karolinska institutet, till Sveriges Radios Ekot.

Enligt Sveriges Radio har sprututbytet sedan 2018 delat ut naloxon till nästan 1 500 personer och den har använts vid ungefär lika många fall av överdoser.

• Studien finns ännu bara tillgänglig på nätet i form av en sammanfattning från en konferenspresentation.

Läkemedelsverket och Socialstyrelsen utreder på regeringens initiativ sedan 2021 om Naloxon kan bör bli receptfritt

Annonser