Livstid för Silk Roads grundare

NEW YORK Den 31-årige grundaren bakom nätsajten Silk Road, där handel med narkotika för mångmiljonbelopp förmedlades, har dömts till livstids fängelse av en federal domare i USA.

Ross Ulbricht startade webbsidan där allt från olika drogpreparat till vapen, id-förfalskningar och porr kune beställas mellan anonyma säljare och kunder i hela världen. Han greps på ett bibliotek 2013 i San Francisco med datorn uppkopplad av FBI.

Omsättningen på Silk Road hade varit över 200 miljoner dollar, enligt utredningen. Mycket betalt via digitala valutan bitcoins.

Sida ur fd Silk Road
Sida ur fd SilkRoad

En jury fann tidigare i år honom skyldig till anklagelserna om bl a narkotikabrott, penningtvätt, smuggling med falska dokument och databrott. Federala domaren Katherine Forrest meddelade själva domen i fredags på Manhattan till två livstidsdomar, samt ytterligare fem år, 15 år och 20 års fängelsestraff att avtjäna.

Domaren sade att Ulbricht inte kommer få möjlighet till villkorlig frigivning.
– Du bör tjäna resten av ditt liv i fängelse. Vad du gjorde med Silk Road var utan motstycke och fruktansvärt destruktivt för vår samhällsstruktur, sade domaren enligt New York Times.

Hon kallade Ross Ulbricht en brottsling som haft hög utbildning och möjligheter, vilket gör hans handlingar egentligen mindre förståeliga än en ”vanlig knarklangare”.

Roos Ulbricht, bild via LinkedIn-sida.
Roos Ulbricht, bild via hans LinkedIn-sida.

Den dömde, klädd i mörkblå fängelsedräkt, sade efteråt att han gjort några allvarliga misstag, men att han ”inte är en självcentrerad sociopatisk person som försökte att uttrycka någon form av inre ondska”.
– När jag skapade Silk Road ville jag ge människor möjlighet att kunna göra val i livet, för sig själva och att ha integritet och anonymitet, sade Ross Ulbricht.

Enligt utredningen har handeln på drogsajten bidragit till minst sex personers död. Under förhandlingen närvarade en pappa till en 25-åring son som avled efter tagit heroin köpt via sajten. Han anklagade Ulbricht för drivits av girighet och göra droger mer lättillgängliga för utsatta människor.

– Jag är övertygad om att min son varit i livet idag om Ulbricht inte hade skapat Silk Road. Men han brydde sig bara om sin växande hög av bitcoins, sade pappan.

Ross Ulbrichts advokater uppger att domen överklagas.

• När droghandelssajten Silk Road stängdes, så öppnades snart nya och illegal handeln på ”Darknet” fortsätter. Krypterade meddelande, anonyma medlemmar och digitala valutan bitcoins försvårar brottsbekämpande myndigheters kontroll. Men beställda varor skickas ofta via vanliga kurirföretag och postutlämning, och kan undersökas.

Annonser