Ökade problem med nätdroger i Kina

PEKING Kina har allvarliga och växande drogproblem, uppger landets regering. Särskilt ökar missbruk och illegal produktion av syntetiska droger, som metamfetamin och ketamin, som har blivit stort hälsoproblem i hela världen.

Ifjol ökade kinesiska beslag av syntetiska droger med 106 procent, jämfört med året före. Det berättade vice chefen för Kinas nationella narkotikakontrollkommission i måndags.

Liu Yuejin, vicechef CNNC. Foto via Wiki.

– Inhemska produktionen av kristallint metamfetamin, ketamin och nya psykoaktiva substanser (NPS) var mycket omfattande, och konsumeras inte bara i landet utan smugglas också utomlands, sade vicechef Liu Yuejin på en presskonferens, rapporterar AFP.

 

Även de drogproducerande områdena har expanderat kraftigt i Kina. Landet antas nu vara en av världens största producenter av syntetiska droger, inklusive potenta opioider som fentanyl, som har utpekats som del i folkhälsokriser i Nordamerika, Australien och Sverige.
Preparaten är lätt tillgängliga via internet och tillverkarna ändrar ofta kemiska sammansättningen för att kringgå förbudsklassning och narkotikalagar.

Kinas regering har hamnat under internationellt tryck för att stävja problemen med syntetiska droger och utbudet av kemikalier som används för att tillverka dessa (prekursorer). Kina hänvisar delvis till utländsk efterfrågan, men medger även att drogproblem på hemmaplan följer samma utveckling – att fler kineser missbrukar syntetiska preparat.

Enligt officiell statistik ökade antalet kända drogmissbrukare i Kina ifjol 6,8 procent till drygt 2,5 miljoner personer. Av dessa använde över 60 procent syntetiska droger (främst metamfetamin och ketamin).
Vid två polisräder mot nätdroghandel i Kina förra året greps 21 000 personer och beslagtogs 10,8 ton droger och 52 ton prekursorer.

Annonser