USA förbereder omklassificering av cannabis

UPPDATERAD | WASHINGTON DC I USA är Bidenregeringen troligen på väg att lätta på restriktionerna för cannabis, genom att flytta drogen från klass I till klass III, men drogen kommer fortsatt vara olaglig på federal nivå.


Enligt uppgifter till Associated Press planerar amerikanska DEA, Drug Enforcement Administration, att omklassificera cannabis som en mindre farlig drog, och inte som i dag i samma klass som heroin och LSD.

Förslaget skulle inte legalisera cannabis, utan klassas som droger som ketamin och vissa anabola steroider. Det kommer fortfarande innebära att cannabis är olagligt och skillnaden mellan federal lagstiftning och de delstater som beslutat om legalisering kommer att vara kvar.

Förslaget har ännu inte presenterats, men justitiedepartementet har bekräftat att ett förslag är på gång. När det väl är presenterat väntar ytterligare en administrativ och juridisk process där en omklassning kommer att prövas juridiskt. Organisationen Smart Approaches to Marijuana har redan börjad samla in pengar för att finansiera en sådan juridisk prövning. Även om allt skulle gå förespråkarnas väg är det otroligt att processen hinns med på snabbare tid än ett halvår och det kan ta betydligt längre än så.

Det var i oktober 2022 president Joe Biden krävde en översyn av den federala marijuanalagstiftningen. Justitieminister Merrick Garland har lagt justitiedepartementets fulla tyngd bakom förslaget, vilket kan vara en signal om dess betydelse för Biden-administrationen, som möjligen ser det som en potentiell valvinnare.

Annonser