Tre åtalas efter tullbeslag på 2 miljoner drogtabletter

Under årets fyra första månader har tullen beslagtagit mer narkotikaklassade tabletter än under hela fjolåret. På måndagen åtalades tre män vid Göteborgs tingsrätt för del i smuggling av nära två miljoner narkotiska tabletter som tillverkats i Serbien.


Ifjol beslagtog Tullverket nära tre miljoner narkotikaklassade tabletter, första fyra månaderna 2024 är beslagen redan större med nära 3,7 miljoner tabletter.

En stor del av ökningen förklaras av ett beslag som gjordes i januari i Göteborg då en 44-årig serbisk lastbilschaufför och två landsmän ertappades med att transportera, lasta om och fördela stora mängder i ett hyrt förråd. När lastbilen sedan fortsatte resan mot Stockholm, så slog tullen till mot två av männen i lagret och chauffören stoppas före Borås av tullens spanare.
Totalt hittades över 1,9 miljoner Ksalol-tabletter gömda i kartonger som förts in utan tillstånd. Dessutom beslagtogs över 21 000 tabletter av andra preparat.

Ingela Östmark, tullchef krimavdeln Väst. Foto: Tullverket

Chauffören åtalas nu för synnerligen grov narkotikasmuggling och de två andra männen, 40 och 53 år gamla, åtalas för grovt narkotikabrott.

– Det här fallet visar att det bedrivs en omfattande organiserad smuggling av narkotiska läkemedel som tillverkas i Serbien och sedan smugglas till Sverige via Ungern. Den här ligan misstänker vi har organiserat flera liknande smugglingsresor, säger Ingela Östmark, chef på Tullverkets kriminalavdelning Väst, i en kommentar.

Hon berättar även att tullkriminalen spanat på två av männen som bor i Sverige och när de dumpade flera lastbilsdäck på en kyrkogård, så hittade tullen en kvarglömd tablettkarta i ett av däcken, vilket bekräftade att de sysslade med narkotikasmuggling.

De åtalade männen riskerar vid fällande dom fyra till sex års fängelse.

Väska som innehöll över 10 000 narkotikaklassade Ksalol-tabletter. Foto: Tullverket

• Ksalol-tabletter består av verksamma ämnet Alprazolam, ett lugnande medel som lagligt används vid behandling av ångestsymtom och panik. Men som även kan missbrukas. I Finland har stora mängder av Ksalol-tabletter beslagtagits i gatuhandel senare år, och har även hittats även hos tonåringar, enligt Svenska Yle.

Annonser