15 personer i stor narkotikahärva åtalas

Efter ett av Tullverkets största ärende på många år åtalas nu femton personer vid Göteborgs tingsrätt misstänkta för synnerligen grov smuggling och narkotikabrott. De har ingått i en välorganiserad liga som tros ha fört in tusentals kilo heroin och kokain till Europa via Holland och smugglat en del av det till Göteborg och Stockholm.

Åtalet lämnades in i tisdags till tingsrätten och omfattar endast en mindre del, över 132 kilo heroin och kokain till ett gatupris på cirka 112 miljoner kronor. Det är narkotika som förts in till Sverige via Danmark – bland annat av kurirer som svalt inplastade droger – och sedan distribuerats vidare till Göteborg och Stockholm, bland annat av västafrikaner. Enligt uppgifter finns kopplingar till bl a nigeranska nätverket Black Axe.

Men ligan har haft en betydligt större verksamhet runt Europa där Holland varit ett nav och narkotika troligen tusentals kilo har ompaketerats och märkts med olika beteckningar fört vart den ska smugglas vidare. Kurirer har efter leverans skickat pengar tillbaka till centralen i Holland.

LIGAN märkte narkotikan olika beroende på smuggeldestination. Foto: Tullverket

Det är via polisen i Österrike och samarbete som svenska tullen fick kännedom om ligan och kunde spana och göra en del beslag av narkotika och även kontanter på 1,7 miljoner kronor som fanns undangömt vid razzia mot ett växelkontor. Förutom droger och pengar finns bevis i form av hemlig telefonavlyssning. En av de misstänkta hade tolv telefoner för att försvåra rättsliga myndigheters spaningar, en annan hade 30 olika simkort.

På en presskonferens berättade åklagare och tullens brottsbekämpare att de femton häktade i Sverige – i åldrarna 26 till 51 år, varav två är kvinnor – representerar olika nivåer i ligan. En av huvudmännen i Holland, vilket är ovanligt att nå, dessutom några som fraktat narkotikan till Sverige och sedan de som distribuerar till Stockholm och Göteborg. Endast två av de åtalade är svenska medborgare.

Ytterligare två personer är häktade i sin frånvaro och har begärts utlämnade från Holland.
– Genom vårt arbete har vi allvarligt stört ett Västafrikanskt nätverk. Det handlar om stora mängder heroin och kokain och vi har gripit alltifrån leverantörer i Nederländerna till grossister, kurirer och köpare, säger Tony Magnusson, chef Tullverkets brottsbekämpning i västra Sverige, i en kommentar.

Beslagen förra hösten påverkade även tillgången och priset på heroin som fördubblades ett tag i Stockholm, enligt tullen.
Utredningen är en av Tullverkets största på flera decennier och förundersökningen omfattar cirka 14 000 sidor. Rättegången inleds i Göteborg 9 oktober och cirka 60 rättegångsdagar är inplanerade långt efter årsskiftet.
Fälls de åtalade riskerar de få långa fängelsestraff, synnerligen grova narkotikabrott kan ge från sex till tio års fängelse.

Annonser