Alkoholen mindre viktig på Valborg

Tre av fyra ungdomar i åldern 15–29 år tycker inte att alkoholen är viktig på Valborg. Det visar en undersökning beställd av Systembolagets dotterbolag IQ. Samtidigt upplever en tredjedel att det finns en förväntan på att de ska dricka alkohol.

Valborg, eller Sista april, är traditionellt ett firande som har förknippats med alkohol och supande. Men dagens ungdom ser inte alkoholen som en viktig del av Valborg. En undersökning som beställts av Systembolagets dotterbolag IQ visar att bara en av sex ungdomar i åldersgruppen 15–18 år tycker att det är viktigt för dem att dricka alkohol på Valborg.
– Jämfört med tidigare generationer är det väldigt lågt, säger Sven Andreasson, alkoholläkare och professor emeritus vid Karolinska institutet, i en kommentar till TT .

Däremot upplever ungdomarna att det finns en förväntan på att de ska dricka alkohol. Nästan en fjärdedel av ungdomarna 15–18 år upplever en sådan förväntan och ser man till hela gruppen uppgår andelen till 35 procent.

Samtidigt är det en betydande andel som tror att de kommer att dricka sig berusade under Valborg. I hela gruppen 15–29 år uppgår andelen till 27 procent och bland ungdomar i åldern 15–18 år är det var femte som tror att de kommer att dricka sig berusade.

–  När vi tittar på undersökningar från början av 2000-talet var det dubbelt så många tonåringar som uppgav att de skulle dricka sig fulla vid Valborg. Utvecklingen går helt klart åt rätt håll, även om vi fortsatt ligger på höga nivåer i en väldigt ung åldersgrupp, säger Mojtaba Ghodsi, vd för IQ i ett pressmeddelande .

Firandet av Valborg och sista april är särskilt utpräglat i studentstäderna Uppsala och Lund. I båda städerna satsar polisen på utökad bevakning med drönare och det är också flygförbud . I Uppsala har Akademiska sjukhuset som vanligt satt upp ett extra tält utanför akutmottagningen.
I Lund är firandes centrum Stadsparken och  polisen och många andra aktörer har tillsammans förberett sig för att dagen ska avlöpa så säkert och tryggt som möjligt för alla.

– Ett av våra fokus är att i samverkan med andra aktörer verka för att minska alkoholkonsumtionen samt tillgången på alkohol och narkotika. Vi kommer även att arbeta aktivt mot både användning och försäljning av narkotika, säger tf lokalpolisområdeschef i Lund, Ulrika Olsson.

Från socialtjänstens samordnare för uppsökandegruppen i Uppsalas grannkommun Knivsta, Jonas Åfeldt, kommer också en uppmaning till alla föräldrar.

– Om man har ett barn som ska ut på kvällen så behöver man vara nykter själv och kunna hämta ifall det behövs, säger Jonas Åfeldt.

* Undersökningen är genomförd av Demoskop bland 503 personer mellan 15–29 år i Demoskops Framtidspanel, som är specifikt fokuserad på studenter och yngre personer. 121 deltagare var 15–18 år. Undersökningen genomfördes digitalt.

Annonser