EU-VAL 09

EU-valet 2009

I Europa-parlaments-
valet
4-7 juni ska 736 parlamentariker utses från de 27 medlemsländerna, 375 miljoner människor har rösträtt. I svenska EU-valet 7 juni (förpost-röstning pågår) ska 18 ledamöter utses.


Tidigare har Sverige haft 19 ledamöter. Antas Lissabonfördraget så får Sverige 20 ledamöter.

eu-val-09

Mer på temat EU-VAL 09

Två oväntade kryssades in i EU

Nyheter |

STOCKHOLM/BRYSSEL Listan med de 18 svenska EU-parlamentarikerna är klar. Veteranen Alf Svensson (KD) och utrikesministerhustrun Anna Maria Corazza Bildt (M) kryssade sig lite oväntat förbi toppkandidater i söndagens val.

Piratpartiet in i EU-parlamentet

Nyheter |

STOCKHOLM/BRYSSEL Nätintegritet och klimatfrågor blev vinnare i EU-valet. Uppstickaren Piratpartiet får ett mandat med 7,1 procent och miljöpartiet ökar rejält. Vänstern backade kraftigt och Junilistan hamnar utanför EU-parlamentet.

Klara, heroinet och EU-valet

Krönikor |

EU-val, bankpaket och missbruksutredning. Det är mycket nu, men Klara kämpar vidare med sitt opiatsug och försöker dölja sin graviditet. Några vardagsfunderingar i bråda tider av Jimmy Blondin, drogterapeut i Småland.

Vänstern utan egen alkoholpolitik

Debatt |

Att Hanna Löfqvist (V) ger sig på mig och Kristdemokraterna utan att med ett enda ord nämna den egna politiken är tyvärr symptomatiskt för vänsterpartiets plakatpolitik. Det skriver Ella Bohlin, KD:s toppkandidat i EU-valet, i Drugnews i en replik om alkoholpolitiken.

KDs drogpolitik mer än bara retorik

Debatt |

Med människovärdet som utgångspunkt finns inget annat alternativ än en restriktiv narkotikapolitik. Det skriver kristdemokraternas EU-kandidat Sofia Modigh i en debattartikel på Drugnews.

“KD inte folkhälsans försvarare“

Debatt |

Tänker Kristdemokraterna och regeringen lägga om sin alkoholpolitik och agera kraftfullt för folkhälsan eller fortsätta gå i EU:s och alkohollobbyns ledband? Det undrar Hanna Löfqvist, EU-kandidat för Vänsterpartiet, i ett öppet brev till Ella Bohlin och KD.

Ulvskog: ta makten över alkoholpolitiken

Nyheter |

SOLNA Ta tillbaka makten över alkoholpolitiken och minska införselkvoterna. Snabbare narkotikaklassning, bättre missbruksvård, låt svenskt snus få säljas i andra EU-länder. Det tycker Marita Ulvskog, Socialdemokraternas förstanamn i EU-valet, framgår i Drugnews @-intervju.

Feghet om alkohol råder!

Debatt |

Inför EU-valet är många partier ute och talar om vikten av drogförebyggande och hälsofrämjande arbete. Men tyvärr, det är mest prat, anser Gunnar Blommé, drogsamordnare i Falun, i en Drugnews-krönika.

Wibe emot gemensam drogpolitik i EU

Nyheter |

UMEÅ Junilistan vill motarbeta en gemensam EU-politik på drog- och folkhälsoområdet och att det ska vara möjligt för enskilda länder att sänka införselkvoter för alkohol. Det framgår av Drugnews @-intervju med Sören Wibe, förstanamn för Junilistan i EU-valet.

Hökmark: sänkta kvoter ökar smuggling

Nyheter |

STOCKHOLM Om Sverige ensamt sänker införselkvoter för alkohol skulle det leda till ökad smuggling och svartsprit. Det menar Gunnar Hökmark, Moderaternas toppkandidat i EU-valet, i Drugnews @-intervju.

V: alkoholpolitik bör beslutas nationellt

Nyheter |

VÄXJÖ Införselkvoter bör minskas och alkoholreklam begränsas i EU, men egentligen bör alkoholpolitiken beslutas på nationell nivå. Det anser Eva-Britt Svensson, Vänsterns förstanamn i EU-valet, i Drugnews @-intervju.

Ella Bohlin är skeptisk till sprutbyten

Nyheter |

VALLENTUNA Ella Bohlin vill stoppa “lågprisracet“ av alkohol i Europa, inte exportera svenskt snus och anser sprutbytesprogram för narkomaner ger motstridiga signaler. Det framgår av Drugnews @-intervju med Kristdemokraternas toppkandidat i EU-valet.

Marit Paulsen vill ha ett europeiskt FBI

Nyheter |

MALUNG Folkpartiet vill satsa på ett europeiskt FBI för att bättre möta organiserad brottslighet. Det framgår av Drugnews @-intervju med Marit Paulsen, partiets toppkandidat i EU-valet.

Schlyter vill stoppa spritturismen

Nyheter |

BRYSSEL Enskilda länder ska kunna införa lägre införselkvoter på alkohol och tobak. Och även ha gränskontroller för att motverka smuggling av bland annat alkohol, vapen och narkotika. Det säger Carl Schlyter, Miljöpartiets toppkandidat i EU-valet, i en @-intervju med Drugnews.

KD: svensk promillegräns i hela EU

Nyheter |

GÖTEBORG Trafiken måste bli alkoholfri i Europa. Sänk promillegränsen till svensk nivå, 0,2 promille, i unionen och placera EU:s nya trafiksäkerhetsmyndighet i Göteborgsregionen. Det föreslår kristdemokraterna i samband med EU-valet.

Partyglas för nyktert EU-minglande

Nyheter |

STOCKHOLM/BRYSSEL “Alkohol är ingen vanlig vara“ står det på partyglas som de svenska EU-toppkandidaterna får i gåva av nykterhetsrörelsen med anledning av Europadagen och det stundande EU-valet.

Modigh siktar på EU-parlamentet

Nyheter |

STOCKHOLM Alkohol- och narkotikadebattören Sofia Modigh är ett av kristdemokraternas toppnamn på partiets lista i EU-valet. “Jag vill placera en drogrestriktiv politik på EU-parlamentets karta“, säger hon till Drugnews.