Cannabistvivel i nederländska parlamentet

HAAG Försöket med att sälja lagligt producerad cannabis på kaféer i tio kommuner stöter på kritik. Förslaget att utvidga försöket, som inleddes i Tilburg och Breda i slutet av förra året, möter motstånd i det nyvalda parlamentet.

Under lång tid har det i Nederländerna i praktiken varit tillåtet med kaféer som säljer cannabis, så kallade coffee-shops.

I december inleddes ett försök för att göra det möjligt för dessa kaféer att köpa in cannabis lagligt från kontrollerade leverantörer. Tio kommuner omfattas av försöket, men det har också funnit önskemål om att inkludera stadsdelen Amsterdam-Oost.

Sedan det nederländska valet i november har det stått klart att stödet för ytterligare cannabisliberalisering har minskat i parlamentet.

Ännu är inte regeringsbildningen klar, men det parti som blev störst i valet, högerpopulistiska Partij voor de Vrijheid, PVV, vill trycka på pausknappen tills det finns ett koalitionsavtal för en ny regering. Det är dock tveksamt om ett förslag om en sådant paus får majoritet i parlamentet.

Enligt De Telegraaf är det däremot troligt att det finns majoritet för ett stopp för utvidgningen av cannabisexperimentet till stadsdelen Amsterdam-Oost, i Amsterdam.

Efter en debatt om detta förslag i veckan i det nederländska parlamentets andra kammare, verkar det som om partier som samlar mer än hälften av parlamentsledamöterna är emot en sådan utvidgning.

”Coffee shops”

Interiör från en coffe shop

Cannabis ryms i en juridisk gråzon i Nederländerna med sin ”toleranspolitik”. Från 1970-talet har ett nät av cannabis-kaféer vuxit fram där besökare kan köpa och röka drogen. Antalet butiker har minskat, år 2019 fanns 570 butiker kvar i 102 kommuner och städer, varav cirka en tredjedel i Amsterdam.

Egentligen får coffe shops inte sälja droger, men åklagare åtalar inte ägarna för brott när det gäller ”lätta droger”. Åtalseftergift ges även för besökare för mindre innehav, (högst fem gram cannabis). Kaféerna får drogerna via illegala kanaler, (men får bara ha ett par kilo på stället samtidigt).

Ett försök med legala odlingar (i Breda och Tilburg) som ska producera och leverera till kaféer i tio kommuner och en stadsdel i Amsterdam inleds i höst, efter att ha blivit försenat, enligt Dagens Nyheter.
/Drugnews

Annonser