Cannabis-förbud väntar i Thailand

BANGKOK Efter att i praktiken ha legaliserat cannabis 2022 vill Thailand nu förbjuda all icke-medicinsk användning av drogen.

Den thailändska regeringen har nu presenterat ett lagförslag som förbjuder icke-medicinskt bruk av cannabis och har bett allmänheten om synpunkter.
Premiärminister Srettha Thavisin har sagt att han är emot allt icke-medicinskt bruk av cannabis och hälsominister Cholnan Srikaew delar uppfattningen.

– Vi utarbetade den här lagen för att förbjuda felaktig användning av cannabis. All icke-medicinsk användning är fel, har hälsominister Cholnan Srikaew kommenterat regeringens inställning för thailändsk media.

Enligt förslaget blir det förbjudet att sälja cannabisdelar med mer än 0,2% THC och polisen får befogenhet att åtala överträdare. Det kommer fortsatt att vara tillåtet att använda cannabis för medicinskt bruk och hälsominister Cholnan Srikaew lyfter också fram detta. Men även om det kommer att vara tillåtet med cannabis för medicinskt bruk, ingår en granskning och forskning om effekten av cannabis för medicinskt bruk i förslaget. Det är oklart om köp av cannabis för medicinskt bruk kommer att kräva ett läkarintyg.

Lagförslaget föreskriver också hårdare straff för olovlig cannabisodling och marknadsföring. Det är oklart vad som kommer att hända med de tusentals cannabisbutikerna och försäljningsställena som har öppnat i landet sedan legaliseringen.

I juni 2022 upphörde den thailändska polisen i praktiken att lagföra många cannabisbrott på grund av att den rättsliga grunden hade försvunnit sedan regeringen avlägsnade drogen från förteckningen över narkotika. Cannabispolitiken var en av de frågor som diskuterades i den senaste thailändska valrörelsen och den skärpta politiken är ett resultat av valresultatet.

Sista datumet för allmänhetens synpunkter på lagförslaget är den 23 januari.

Annonser