Thailand på väg återreglera cannabis

BANGKOK Resultatet av det thailändska valet kan bli att cannabis återregleras. Det framgår sedan de två partier som fick flest röster presenterat en politisk överenskommelse. Detaljerna är dock oklara.


Det thailändska valet blev en seger för oppositionen och en klar förlust för den militärstödda regeringen. Det progressiva Framstegspartiet, Phak Kao Klai, och Pheu Thai-partiet, Phak Phuea Thai som tillsammans fick 293 av de 500 platserna i representanthuset. En av de frågor som de enats om i en politisk överenskommelse, tillsammans med ytterligare ett antal partier, är att återreglera cannabis i Thailand, enligt Nikkei .

Det var för ungefär ett år sedan som Thailands dåvarande regering tog bort cannabis från listan över illegala ämnen och tillät medicinsk användning. Sedan dess har användningen till stora delar saknat laglig reglering, vilket lett till att det växt upp ett stort antal verksamheter som säljer cannabis. De problem som uppstått i samhället har också gjort att frågan var en del i valkampanjen. Att förbjuda rekreationsanvändning av marijuana var till exempel ett vallöfte från Pheu Thai-partiet och även Framstegspartiet har varit tydligt kritiska.

Den politiska överenskommelsen är dock sparsam med detaljer, men det framgår att cannabis ska återinföras på listan över kontrollerade substanser. Det är mycket oklart exakt vad som kommer att ske. Den cannabisindustri som snabbt växt upp efter den förra regeringens besked är orolig för framtiden och mobiliserar.

Representanter för Framstegspartiet har också, enligt Reuters, sagt att ”de som har investerat lagligt kommer att skyddas och kan fortsätta sina affärer”.

 

Annonser