Oklart kring Thailands cannabisreglering

BANGKOK Thailand kommer att återreglera cannabis och sätta stopp för dagens situation där cannabis säljs öppet på landets gator. Det beskedet ger landets premiärminister Srettha Thavisin. Exakt hur regleringen kommer att se ut är dock fortfarande oklart.


Thailands nya regering kommer att ändra lagen så att cannabis i fortsättningen endast kommer att vara tillåtet för medicinskt bruk.
– Vi har en överenskommelse mellan de 11 partierna att detta kommer att vara denna regerings politik. Det sa Thailands premiärminister Srettha Thavisin nyligen i en intervju med Bloomberg.

Srettha Thavisin representerar Phak Phuea Thai , det parti som fick näst flest röster i valet. Det parti som fick flest röster Phak Kao Klai blockerades från premiärministerposten och regeringen eftersom deras premiärministerkandidat inte fick tillräckligt stöd i den thailändska senaten. Senaten är inte vald, utan senatorerna är till största delen utsedda av militären.

Sedan den thailändska regeringen tog bort cannabis från listan över illegala ämnen har det uppstått omfattande problem i samhället. Någon annan reglering av drogen har inte kommit på plats. Frågan var en del i valkampanjen. Den nuvarande premiärministerns parti gick till val på att förbjuda rekreationsanvändning av marijuana.

I den nya regeringen ingår också Bhumjaithai-partiet, som drev fram avkriminaliseringen av cannabis under den förra regeringen. Partiets ledare, Anutin Charnvirakul, som också var hälsominister i den förra regeringen, har enligt Bangkok Post sagt att cannabispolitiken bör ligga fast.

Exakt vad som kommer att hända är oklart. Den nya Folkhälsominister Cholnan Srikaew har sagt till Bangkok Post att användningen av cannabis endast ska få ske för medicinska ändamål och att övrig användning förbjuds. Hur lagstiftningen ska se ut och vad som ska omfattas är dock fortfarande oklart, liksom när den nya lagstiftningen kan träda i kraft.

Annonser