Tullpaket

Ökad smuggling…

…när tullen sparar?

300 jobb och fast tullbemaning på tolv orter försvinner enligt sparpaket från intern arbetsgrupp (”kostymgruppen”).

tullpaket

Mer på temat Tullpaket

“Rädda tullare släpper in kriminella“

Nyheter |

STOCKHOLM Rykten om att rädda obeväpnade tullinspektörer släpper förbi kriminella florerar. Nu ska tullfacket diskutera om hotbilden förändrats och om en bredare beväpning behövs för att skydda sig.

“Tullverket planerar nedrusta“

Nyheter |

STOCKHOLM Trots att illegala vapen och narkotika strömmar in i landet, så planerar tullverket att minska antalet tjänster. De närmaste åren kommer bara hälften av de uppåt 500 personer som går i pension att ersättas med nyanställda. Något som oroar facket.

Facket tar initiativ om tullens framtid

Analysen |

STOCKHOLM Efter att nedskärningsförslaget inom tullverket avstyrts är facket på offensiven. “Vi efterlyser flexiblare arbetssätt, samarbete och gemensam grundutbildning med andra brottsbekämpande myndigheter för att blir effektivare“, säger Björn Hartvigsson, ordförande i Tullkust, till Drugnews.

Heroinbeslag i Karlshamn

Nyheter |

KARLSHAMN Ett nytt stort narkotikabeslag har gjorts av tullen i Karlshamn. Tre män har anhållits för smugglingsförsök av cirka 400 gram heroin.

Tullens osynliga lönsamhet

Nyheter |

STOCKHOLM Förhandlingar inleddes förra veckan om tullverkets framtiden. Tidigare uppsägningshot av nära 300 anställda har dragits tillbaka. Tullens narkotikabeslag gör stor samhällsnytta har en nationalekonom räknat ut på fackets uppdrag.

“Inga tullare sägs upp“

Nyheter |

STOCKHOLM Det blir troligen inga uppsägningar inom tullen. Det beskedet gav oväntat generaldirektör Karin Starrin till facket i måndags. Istället för att stänga på tolv platser som tidigare föreslagits så berörs nu bara Örebro, Falun och Borås.

Facket kräver tulledningens avgång

Nyheter |

STOCKHOLM Facket Tull-kust vill att regeringen sparkar tullverkets högsta ledning. Detta för att ha “visat osedvanligt dåligt omdöme“ i framtagandet av den internrapport som föreslagit kraftiga besparingar och uppsägningar inom tullen.

Extra pengar till tullen aviseras

Nyheter |

STOCKHOLM Regeringen är beredd att ge tullverket – där 12 tullstationer och nära 300 personer riskerar försvinna – mer pengar i en kommande vårbudget. “Det ser vi positivt på och skulle skapa nya förutsättningar vad gäller sparförslaget“, säger tullverkets informationschef Anette Malmberg till Drugnews.

Tulledning mötte kritisk personal

Nyheter |

KARLSHAMN I torsdags kom Tullverkets ledning till Karlshamn för att förklara för personalen varför nära 300 personer i landet, främst inom brottsbekämpningen, måste sluta. /Två stora amfetaminbeslag har blekingetullarna gjort i stadens hamn senaste dagarna.

Dags att sätta gräns

Debatt |

Det borde vara tillåtet för EU-länder att återupprätta gränskontroller även inom unionen för att stoppa smuggling och trafficking. Det skriver Hélène Goudin, EU-parlamentariker för Junilistan, apropå svenska tullens nedskärningsförslag.

“Tullens sparpaket gynnar smugglare“

Nyheter |

STOCKHOLM/NORRKÖPING Mer än var tionde anställd, 300 personer, ska bort på Tullverket, varav 170 sägs upp. Detta enligt det sparpaket som lades fram i tisdags. Samtidigt avvecklas fast bemanning på tolv orter. “Ett dråpslag mot brottsbekämpning, bara smugglarna vinner på det här“, säger Björn Hartvigsson, ordförande i tullfacket, till Drugnews.

Dyster tullrapport väntas

Nyheter |

STOCKHOLM En intern rapport med förslag om stora neddragningar inom tullverket väntas på tisdag. All brottsbekämpning i Norrland hotas och nedläggning av flera stationer i södra Sverige. Uppåt 300 tjänster kan komma att försvinna.

Fler men mindre tullbeslag

Nyheter |

STOCKHOLM Tullverket gjorde betydligt fler antal narkotikabeslag under 2007 än året före, särskilt i brevförsändelser. Enskilda stora beslag gjordes även av cannabis, vapen, och cigaretter. Däremot minskade beslagsmängderna för många preparat, bland annat heroin, vilket oroar tullen.

“Tullen planerar säga upp 300 man“

Nyheter |

STOCKHOLM Tullverket planerar stora neddragningar. I stort sett all tullverksamhet i Norrland och stationerna i Norrköping och Trelleborg riskerar läggas ner när 300 tjänster ska bort i landet. Oron är stor i organisationen, men tulledningen vägrar kommentera uppgifterna före jul.

Tullens ”data-gökunge” hotar jobb

Nyheter |

STOCKHOLM/MALMÖ Häromdagen utlovade tullverkets generaldirektör Karin Starrin på narkotikamässan att myndigheten ska bli dubbelt så effektiv och göra dubbelt så mycket samhällsnytta. Samtidigt håller tullen på att införa ett EU-anpassat handelsdatasystem, CTS, som ännu är ofinansierat och kan leda till att flera hundra tjänster försvinner. ”CTS riskerar blir en gökunge […]

Karin Starrin blir ny chef för tullen

Nyheter |

STOCKHOLM Ny generaltulldirektör och chef för tullverket blir Karin Starrin, idag landshövding i Hallands län. Det beslutade regeringen på tisdagen.

Fler knarkbeslag kräver extra tullpersonal

Nyheter |

MALMÖ Smugglingstrycket har varit ovanligt stort i Skåne den senaste månaden. Totalt har 70 personer anhållits för grov narkotikasmuggling. – Vi måste nu kalla in extra personal för att klara alla utredningarna, säger Ursula Månsson på tullverket, till Drugnews.

Omstridd tullchef slutar

Nyheter |

STOCKHOLM Tullverkets chef Kjell Jansson slutar och har utsetts av regeringen att från maj bli generaldirektör för näringslivsorganet Nutek. Jansson har under sin tid i tullen genomfört flera omorganisationer och bantat antalet anställda och stationer.

Protester mot tullnedskärningar

Nyheter |

VISBY/STOCKHOLM Protesterna ökar mot tullverkets beslut att lägga ner ett tiotal stationer och spara cirka 370 tjänster. På Gotland pågår namninsamling mot att tullen ska lämna ön. “Visst blir det sämre kontroll. Men vi måste koncentrera oss till de stora trafikflödena“, säger till Drugnews Olle Zinn, enhetschef på tullen som […]

Facklig kritik mot bantad tullverksamhet

Nyheter |

(Drugnews/SL) STOCKHOLM Tullverket ska minska personalen med 430 personer – nära var femte anställd – och tolv tullstationer försvinner, enligt ett internt besparingsförslag. Facket anser sig “förd bakom ljuset“ och varnar för förtroendekris och sämre gränskontroll. Nästa vecka ska nedskärningarna diskuteras vid en särskild hearing i riksdagen.