Regeringen utreder alkoholskatter och Systembolag

Gör alkoholskatter och Systembolaget någon nytta? Den frågan ska Agneta Karlsson, som i dag är generaldirektör för Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, utreda åt regeringen.


Regeringen har tillsatt en utredning som ska titta på hur hälsoekonomiska analyser kan ge bättre uppföljning av folkhälsopolitiken. Som en del i den utredningen har regeringen valt att också lägga in ett uppdrag kring alkoholpolitikens styrmedel.

– Regeringen anser att det är viktigt att säkerställa att alkoholpolitikens styrmedel fyller sitt syfte, nämligen att uppnå det alkoholpolitiska målet om att minska alkoholens medicinska och sociala skadeverkningar. Därför får utredaren detta uppdrag, som också svarar på ett tillkännagivande från riksdagen, säger Jakob Forssmed i ett pressmeddelande.

Det var 2022 som riksdagen uppmanade regeringen att genomföra en ”bred och gedigen utvärdering av alkoholpolitiken”. Det ska nu ske som ett deluppdrag till en enmansutredning.

I direktiven pekar regeringen på att alkoholkonsumtionen sedan 2004 har sjunkit i Sverige, ”utan att tillgängligheten till alkohol har begränsats”. Regeringen vill särskilt att utredaren tittar på olika aspekter av detaljhandelsmonopolet och alkoholskatten.

Utredaren Agneta Karlsson, generaldirektör för Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, ska presentera en färdig utredning senast den 25 oktober 2025.

Annonser