Tysklands legalisering påverkar hela Europa

Det första beslutet för en liberalisering av cannabisregler har nu tagits i Tyskland. Det kommer att följas av fler steg mot en full legalisering och sannolikt få en smittoeffekt i Europa, där även Sverige kommer att påverkas, skriver författaren Staffan Hübinette i en analys.

Den tyska förbundsdagen beslutade i fredags med 407 röster för och 226 emot att ta första steget i regeringens legaliseringsplan. Innehav upp till 25 gram och köp av högst 50 gram per månad för den som fyllt 18 år, odling av tre plantor för eget bruk och så kallade cannabisklubbar där medlemmar får odla tillsammans och köpa inom klubben tillåts.

Beslutet i Bundestag är ett resultat av den politiska överenskommelse som låg till grund för bildandet av den nya regeringen efter valet 2021. För de små koalitionspartierna De Gröna och liberala FDP var legalisering en hjärtefråga och för att kunna bilda regering släppte de tyska Socialdemokraterna sitt motstånd.

Denna kohandel kommer att få långtgående konsekvenser för hela Europa.

Opinionsmätningarna i befolkningen har varit jämnare än resultatet i förbundsdagen, 47 procent för och 42 procent mot. Reaktionerna har också varit blandade. Kritiken från läkarorganisationer, polis, domare, andra professioner och den politiska oppositionen har varit hård.

Legaliseringsförespråkare och cannabisindustrin är både nöjda och besvikna. Nöjda därför att ett första steg mot legalisering tagits, besvikna för att regleringen är för strikt och krånglig och för att kommersiell försäljning inte tillåts. Industrin är dock hoppfull och räknar med en full kommersiell legalisering inom några år.

I steg två ska också om något år en begränsad försöksverksamhet med försäljning i särskilda butiker påbörjas. Målet är en full legalisering efter kanadensisk modell.

Med detta vill regeringen åstadkomma fyra saker – skydda unga från cannabis med åldersgräns och information om risker, skydda folkhälsan med kontrollerade cannabisprodukter, minska kostnaden för rättsväsendet och konkurrera ut den illegala marknaden.

Erfarenheterna efter tio år av legalisering i amerikanska delstaterna Colorado och Washington och fem år i Kanada borde ha fått den tyska regeringen att tänka om. Det främsta skälet är ökad cannabisanvändning och ökade skadeverkningar. Den illegala marknaden har visserligen halverats i Kanada, men kvarstår och är större där i förhållande till befolkning än i Sverige där hela marknaden är illegal.

Att tillåta hemodling av cannabis är som att tillåta hembränning av ett antal liter alkohol, omöjligt att kontrollera. Med legalisering skapas därför både en vit, svart och grå marknad. Konkurrensen ökar, priset sjunker och användning och skadeverkningar ökar.

Med 15 procent av unga vuxna i Kanada och 17 procent i Colorado som har en daglig eller nära daglig användning rapporterar flera branscher att de har svårigheter att rekrytera ny arbetskraft. Ett exempel är transportbranschen. Arbetsplatser tvingas anpassa sin drogpolicy och ta bort drogtestning.

Tyskland kommer att få se en liknande utveckling.

Tyskland vill ge intrycket av att man inför en hårt reglerad och ”ansvarsfull” legalisering. Erfarenheten från USA och Kanada visar att en sådan modell inte håller. När väl en legalisering införts ökar trycket på en fortsatt liberalisering av regelverken.

Konsumenterna vill ha stort produktutbud, lättillgängligt och till lågt pris. Cannabisindustrin vill öka marknadsandelar, försäljning och vinst. Staten vill tränga tillbaka den illegala marknaden.

För detta krävs en liberal modell med få regler, hög tillgänglighet, stort produktutbud och låga priser och skatter. I USA och Kanada har därför regelverken fortsatt att liberaliseras. Med den begränsade legalisering Tyskland nu infört kommer den illegala marknaden att förbli konkurrenskraftig. Trycket på en fortsatt liberalisering av regelverken och införande av försäljning kommer att öka på samma sätt som i USA och Kanada. Problemet är att detta leder till ökad användning och ökade skadeverkningar.

I USA har legaliseringen med början i Colorado och Washington har haft en smittoeffekt där andra delstater följt efter och där även delstater med fortsatt förbud påverkats. Cannabisanvändningen har inte bara ökat i delstater som legaliserat, utan även i delstater med förbud även om nivån är betydligt lägre.

Den tyska legaliseringen kommer sannolikt att ha en motsvarande smittoeffekt i Europa där även Sverige kommer att påverkas.

De tre koalitionspartiernas kohandel om regeringsmakten kommer att få stora konsekvenser inte bara för Tyskland, utan hela Europa. Sedan tidigare har Malta och Luxemburg tagit de första stegen och legaliserat innehav och odling för eget bruk. Malta tillåter även cannabisklubbar. Nederländerna och Schweiz har inlett försök med försäljning av cannabis. Även Tjeckien har aviserat att man avser att legalisera. Med störst befolkning, gräns till nio länder och politiskt EU:s mäktigaste land spelar Tyskland en avgörande roll.

Dessa länder samordnar nu sitt agerande. En legaliseringsallians har bildats. Cannabisindustrin trycker på. FN:s narkotikakonventioner och EU:s lagstiftning står på spel.

Frågan är nu om länder som inte vill se en legalisering kan hålla emot. Det räcker inte att sitta stilla i båten och hoppas att ”den gröna vågen” går över. Det krävs ett ökat engagemang och samarbete.

Annonser