”Tyskland bör stoppa cannabisplanen”

Det är nu tio år sedan de första delstaterna i USA och fem år sedan Kanada legaliserade cannabis. Resultatet borde få de länder i Europa med Tyskland i spetsen som nu tar olika steg mot legalisering att tänka efter, dra i bromsen och avveckla sina planer, skriver författaren Staffan Hübinette i en analys.

Det som legaliseringsförespråkare helst inte vill prata om är den mest uppenbara och allvarliga konsekvensen av legaliseringen. Med den följer en ökad användning och med den ökade skadeverkningar. Data från USA och Kanada talar sitt tydliga språk. Medan användning senaste tolv månaderna är 2,5 procent i Sverige av befolkningen är den 27 procent i Kanada och i genomsnitt 25 procent i de delstater i USA som legaliserat.

Ett av syftena med legalisering är enligt förespråkarna att skydda barn och unga. Verkligheten är en annan.

Med legaliseringen exponeras barn i högre utsträckning för cannabis, särskilt i hemmet. Bland de skadeverkningar som fått stor uppmärksamhet och visats i ett flertal studier är det ökade antalet små barn och ungdomar som tvingas uppsöka akutvård sedan de ätit och druckit av pappas och mammas cannabismys. Studier visar också att den ökade användningen också har lett till att cannabisrelaterade problem och beroende ökat.

Den ökade användningen får inte bara konsekvenser för hälsan. Transportindustrin och andra branscher rapporterar om svårigheter att rekrytera yngre arbetskraft och i USA råder akut brist på lastbilschaufförer. När det som i Colorado är 17 procent i åldrarna 18-34 år som uppger daglig eller nästan daglig cannabisanvändning blir det färre som klarar drogtester på jobbet. Legaliseringen påverkar och får konsekvenser för företagen och arbetslivet, enligt amerikanska medier.

Det förespråkarna däremot gärna pratar om är att en legalisering skulle minska den illegala marknaden, gängkriminaliteten och gängrelaterade mord.

I Kanada där det finns mätningar har den illegala marknaden halverats. Användningen har dock ökat kraftigt vilket gör att den illegala marknaden idag utgör cirka 25 procent.

Den höga nivån på cannabisanvändningen och med en kvarstående illegal marknad på cirka en fjärdedel innebär det att den illegala marknaden i Kanada är större i förhållande till befolkning jämfört med Sverige som har ett totalt förbud och där hela marknaden är illegal. Med en låg användning är också marknaden jämförelsevis liten.

I Sverige omsätter den kriminella ekonomin enligt polisens bedömning uppemot 150 miljarder kronor årligen, varav 15 miljarder utgör den illegala narkotikamarknaden (SVT). Enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) utgör cannabis cirka 50 procent av omsättningen på narkotikamarknaden. Om vi gör antagandet att den illegala cannabismarknaden efter en legalisering fortsatt skulle vara 25 procent även i Sverige innebär det att endast 3-5 procent av den kriminella ekonomin skulle bli vit. Det knäcker inga gäng.

Data från Kanada visar också att legaliseringen inte lett till en minskning av gängrelaterade mord, tvärtom har dessa ökat efter legaliseringen.

Trenden för gängrelaterade mord har varierat över tid och det tycks inte finnas något samband mellan gängrelaterade mord och legalisering av cannabis.

Ett av de främsta argumenten för legalisering och som den tyska regeringen gärna framhåller är att en legalisering skyddar folkhälsan. Detta genom att legal cannabis till skillnad mot illegal är kontrollerad och inte innehåller bekämpningsmedel och föroreningar. Att en legalisering därför skulle gynna folkhälsan är dock mer ett säljargument än verklighet.

Det kan visserligen vara något mindre riskfyllt med kontrollerade produkter, men skadeverkningar av cannabis kommer inte i första hand av kontaminerade produkter utan av cannabis i sig. En eventuell minskning av skadeverkningar till följd av kontaminering ska också vägas mot den ökning av skadeverkningar av kontrollerad cannabis som är en följd av ökad och mer frekvent användning efter en legalisering.

Medan data från USA och Kanada talar sitt tydliga språk blundar legaliseringsförespråkare i Sverige och Europa för de mest uppenbara konsekvenserna och fortsätter predika sitt frälsningsbudskap om mer cannabis till folket.

Nederländerna, Schweiz, Malta och Luxemburg har redan tagit de första stegen mot legalisering. Den tyska regeringen har gjort detsamma, men det återstår ett avgörande beslut i Bundestag (tyska parlamentet Förbundsdagen) i april. Än finns tid för förbundskansler Olaf Scholz att dra i bromsen. Det finns också ett starkt motstånd inom polisen, rättsväsendet, läkarkåren och oppositionspartierna CDU/CSU mot legaliseringen. Det finns även kritik inom det socialdemokratiska regeringspartiet SPD.

Att koalitionspartierna De Gröna och liberala FDP. som varit drivande för legaliseringen, skulle ändra sig i sista minuten är mindre troligt oavsett vad fakta visar.

SPD som från början motsatte sig en legalisering, men böjde sig för småpartierna i koalitionen för att få ihop ett regeringsunderlag, skulle behöva släppa prestigen, återgå till sin ursprungliga ståndpunkt och stoppa legaliseringen.

Det skulle inte bara vara bra för Tyskland, utan för hela Europa. För en fortsatt legalisering av cannabis skulle annars leda till att Europa hamnar i samma situation som USA och Kanada.

Annonser